Sajtószoba

2023/24-es évad sajtóközleményei

Három vadonatúj produkcióval bővül a Müpa 2024-es programkínálata, és mindhárom a jazz és a könnyűzene nemzetközi élvonalából érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A legendás énekesnő, Dee Dee Bridgewater és kvartettje mellett Budapestre látogat hozzánk a legtöbb Grammy-jelöléssel büszkélkedő Take 6, az első turnéjának 10. évfordulóját ünneplő Postmodern Jukebox pedig dupla koncerttel várja közönségét. A jazz aktuális világsztárjai mellett a következő hetekben teret kapnak a műfaj feltörekvő, fiatal csillagai is.

Hogyan szólnának napjaink legtöbbet streamelt slágerei, ha ötven vagy száz évvel ezelőtt írták volna meg őket? Ez a kérdés foglalkoztatta a zongorista Scott Bradlee-t is, amikor megalapította a Postmodern Jukebox zenei kollektívát. A jubileumi turné alkalmából a Müpába látogató formáció a popzene ikonikus, mai és örökzöld dalait dolgozza át swingesített, jazzesített, doo-woposított, soulosított, Motown-hangzású hangszereléssel, több milliós nézettséggel bíró videóikat pedig csak élő fellépéseik múlják felül. 2024. szeptember 13-i és 14-i dupla koncertjükre április 12-től válthatók jegyek a Müpa honlapján és jegypénztárában. 


Postmodern Jukebox  

Míg a Postmodern Jukebox a jelen és a múlt kapcsolatát keresi, addig Dee Dee Bridgewater hat évtizedes pályafutásával maga is aktívan alakította és alakítja a jazz történetét. Karrierje során a Tony-díjjal és három Grammy-díjjal is kitüntetett énekesnő egyenrangú partnerként dolgozott a jazz legnagyobb legendáival, tagja volt többek között a Thad Jones–Mel Lewis Orchestrának, de zenélt Max Roach-csal, Sonny Rollinsszal, Dexter Gordonnal és Dizzy Gillespie-vel is. A Dee Dee Bridgewater Quartet We Exist! elnevezésű turnéja keretében érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe június 30-án


Dee Dee Bridgewater / Fotó: Thelonious Monk Institute

A Müpa közönsége már ismerősként köszöntheti a Take 6 formációt, amely július 6-án ismét ellátogat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Az angyali hangú zenekart eddig tíz Grammy-díjjal tüntették ki, emellett pedig ők büszkélkedhetnek a legtöbb Grammy-jelöléssel a műfajban. Az a cappella gospel koronázatlan királyai a jazz meghatározó, korai műveit feldolgozó új albumukkal térnek vissza Magyarországra. 


Take 6 / Fotó: John Abbott

Bár a három új produkcióra még hónapokat kell várni, a Müpa közönsége a következő hetekben sem marad izgalmas jazzkoncertek nélkül. Közeleg az április 30-i Nemzetközi Jazznap, amelyre különleges produkciók érkeznek, a Jazzműhely sorozatba új zenei projektjével tér vissza Lamm Dávid, a Jazztavasz alkalmából fellépő Lakecia Benjamin, Chris Botti és a Laila Biali Trio koncertjeire pedig már csak néhány szabad jegy maradt.

 

Március 14-én, a Müpa tizenkilencedik születésnapján jelenik meg a mind külsőleg, mind tartalmilag megújult Müpa Magazin. Az intézmény időszakos kiadványa nemcsak az épületben, de a főváros kulturális csomópontjaiban is ingyenes elérhető. 

„Művészet nem létezik megújulás nélkül – kezdi köszöntőjét a magazin első oldalán Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. – A változásra szükség van ahhoz, hogy izgalmasak maradjunk, hogy ne ismételjük önmagunkat, hogy minél több emberhez tudjunk szólni és ezáltal minél többekhez eljuttassuk a kultúrát. A folytonos megújulás elvét követve a Müpa Magazin is új fejezethez érkezett.”

A Müpa saját szerkesztésű időszakos kiadványát 2006 őszén, még Kiss Imre igazgatósága alatt vehették először kézbe a nézők. Az évek során a magazin – amely ugyanannyira a Müpa-identitás részét képezi, mint az épület ikonikus formái – több arculati változáson is átesett, most először azonban nemcsak külsejét tekintve, de tartalmában is jelentősen átalakult. Annak érdekében, hogy azokhoz is közelebb tudják hozni a kultúra egy szeletét, akik nem rendszeres látogatói az intézmény programjainak, a magazin szerkesztését új csapat, Libor Anita személyében pedig új főszerkesztő vette át. 

A Müpa Magazin lapjain a közönségkedvenc nemzetközi és hazai sztárok, valamint a világhírnév küszöbén álló fiatal tehetségek mellett aktuális kulturális kérdésekre reagáló tartalmak és szórakoztató írások is helyet kaptak. Az első számban például a megszokott programajánlók mellett az olvasók végigkísérhetik Palya Bea egy napját, megtudhatják, hogyan változtatta meg a zenei világot a streaming, milyen hatással van a gyerekek fejlődésére a balett, de arról is olvashatnak, mit érdemes fogyasztani egy esti koncert előtt, alatt és után. Az új magazin nem mindennapi „művészrandevúknak” is helyet ad: csak itt olvasható Szabó T. Anna verse, melyet Sebestyén Mártával való találkozása ihletett, és itt ült le először egymással beszélgetni a fiatal zenészgeneráció három tagja: Áron András, Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén. A fellépő művészek mellett a háttérben dolgozó, és az előadások megvalósulásában elengedhetetlenül fontos szerepet játszó munkatársak is megkapják a nekik kijáró figyelmet és elismerést. 

A megújult Müpa Magazin, amely idén még három alkalommal jelenik meg, már elérhető az intézmény több pontján, Budapest nagyobb kulturális csomópontjaiban (könyvesboltok, társintézmények stb.) és online a Müpa oldalán is. 

 

A Budapesti Wagner-napokhoz kapcsolódva a Müpa nézőinek tavaly volt először lehetőségük egy átfogó előadássorozat keretében behatóan megismerkedni az operairodalom egyik legnagyobb szabású vállalkozásával. A hatalmas érdeklődésre tekintettel a Müpa, a MűGond és az ELTE együttműködésében megvalósuló Wagner-kurzus idén folytatódik.

Az európai kultúra legmegrázóbb mítoszaiban gyökerezik Richard Wagner kivételes alkotása, A nibelung gyűrűje. Wagner nemcsak az ősi történetet hozta vissza a köztudatba, de egyúttal az opera műfaját is megújította a Ring-tetralógiával. A ciklus 2024 júniusában a Budapesti Wagner-napokon ismét négy egymást követő estén lesz látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Április 9-étől a Wagner-rajongóknak lehetőségük lesz elmerülni a nyugati kultúrkör grandiózus sagájában, és a remekművet megvizsgálhatják az irodalomtudomány, az építészet és a zeneesztétika szemüvegén keresztül is. A nyolcalkalmas sorozatban Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Gunther Zsolt Ybl-díjas építész, Kovács Sándor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, Márton László, a Nibelung-ének fordítója, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Hoványi Márton, a MűGond vezetője és az ELTE oktatója, valamint Kovács Brigitta, a Müpa komolyzenei főmunkatársa segítségével járhatják körbe az érdeklődők a német zeneszerző mesterművét.

A Müpa, az ELTE és a MűGond hármas koprodukciója a tavaly több mint 200 hallgatót vonzó kurzus folytatása, ahol a résztvevők egy játékokkal fűszerezett, a színfalak mögé bepillantó koncertélménnyel és értékes jutalmakkal gazdagodnak.

A kurzuson való részvétel semmilyen előtanulmányt nem igényel, sőt: bőven kínál újdonságot a tavalyi hallgatók számára is, hiszen az előadók az előző szériához képest újabb nézőpontokból bontják ki A nibelung gyűrűjét és annak kultúrtörténeti hátterét.

A Wagner-kurzusról további információk ide kattintva olvashatók.

Részletes program:
2024. április 9., kedd / 18:30
A Ring forrásai. A Nibelung-ének 
Előadó: Márton László, a Nibelung-ének fordítója

2024. április 16., kedd / 18:30
Szövegkönyv vagy dráma? A walkür librettója mint szépirodalmi alkotás
Előadó: Hoványi Márton, a MűGond vezetője és az ELTE oktatója

2024. április 23., kedd / 18:30
Hangnem, harmónia és dráma
Előadó: Kovács Sándor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa

2024. április 30., kedd / 18:30
Zenéről van szó. Wagner zeneesztétikájának kritikája
Előadó: Hoványi Márton, a MűGond vezetője és az ELTE oktatója

2024. május 7., kedd / 18:30
Zenedrámából katedrálist. A bayreuthi Festspielhaus és a Müpa építészete
Előadó: Gunther Zsolt, Ybl-díjas építész

2024. május 14., kedd / 18:30
A kulisszák mögött. A Budapesti Wagner-napok szervezésének kulisszatitkai
Előadó: Kovács Brigitta, a Müpa komolyzenei főmunkatársa

2024. május 21., kedd / 18:30
Mondjam vagy mutassam? Bevezető előadás a Ring karmesteri kihívásairól
Fischer Ádám karnagy és Becze Szilvia műsorvezető beszélgetése

2024. május 28., kedd / 18:30 
Wagner és Magyarország. Wagner – Cosima – Liszt
Fischer Ádám karnagy és Rockenbauer Zoltán művészettörténész beszélgetése

2024. június 16., vasárnap
A walkür főpróbája

 

A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel duplázott vetítésekkel folytatódnak A nagy Woody Allen menet estjei, tavasszal pedig kivételes filmes koncertekkel várja a film- és zenerajongókat a kulturális intézmény.

A Müpa Filmklub tavaly indított sorozata Woody Allen filmes munkásságából ad impozáns válogatást, amelyen keresztül nemcsak a korszak meghatározó művészét ismerhetjük meg, de arra is láthatunk példákat, miként változott a világ az elmúlt hetven évben.
A kiválasztott alkotások között olyan filmek is helyet kaptak, amelyeket megjelenésük idejében nem mutattak be a magyar mozik – ilyen A rádió aranykora, a New York-i történetek, a Hatalmas Aphrodité vagy éppen az Agyament Harry. A régebbi klasszikusok mellett a színész-író-rendező legutóbbi sikerei is vászonra kerülnek: az Éjfélkor Párizsban 2011-ben a legjobb eredeti történetért járó Oscar-díjat hozta Woody Allennek, a Blue Jasmine pedig 2013-ban mind a rendezőnek, mind a film főszereplőjének, Cate Blanchettnek Oscar-jelölést ért, utóbbi be is tudta zsebelni az aranyszobrocskát. 

A filmklub megszokott vetítései mellett a Müpa két kihagyhatatlan esttel is készül a film- és zenerajongók számára. Márciusban a Néma – Film – Zene sorozat keretein belül Kertész Mihály 1917-es, Az utolsó hajnal című alkotását csodálhatja meg a közönség, a magyar filmtörténelem nagy klasszikusa orgonakísérettel kap új értelmezést a Fesztivál Színházban.
Májusban Benoït Sourisse zongorista és André Charlier dobos nagyzenekara, a Multiquarium Big Band Whiplash in Concert című estje ígér egészen egyedi élményt. A filmvetítéssel egybekötött, kétrészes élő produkcióban arra vállalkoznak a fellépők, hogy az Oscar-díjas alkotás teljes filmzenéjét a vásznon látottakhoz hasonlóan adják elő.

A nagy Woody Allen menet
Az sorozat időpontjai ide kattintva érhetők el.

Kertész Mihály: Az utolsó hajnal
2024. március 20., szerda, 19:00
Az esemény ide kattintva érhető el.

Whiplash in Concert
2024. május 17., péntek, 20:00
Az esemény ide kattintva érhető el.

 

Al Di Meola március 14-i koncertjére viharos gyorsasággal keltek el a jegyek, ezért a Müpa – hogy senki ne maradjon le a játékáról – felkérte a gitárfenomént, hogy örvendeztesse meg még egy esttel a magyarországi közönséget. A hazánkhoz számos szállal kötődő művész örömmel vállalta a második fellépést is, így március 16-án ismét színpadra áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.  


Al Di Meola / Fotó: Alexander Mertsch 

Al Di Meola minden idők egyik legsikeresebb gitárosa, aki pályafutása során megszámlálhatatlanul sok elismerésben részesült, a legnagyobb örömöt számára mégsem a díjak, arany- és platinalemezek sora jelenti, hanem az, ha igazán érezheti a közönség szeretetét. Éppen ezért boldogan vállalta, hogy március 14-i estjét követően egy rendhagyó ráadással kedveskedjen budapesti, illetve erre az alkalomra ide érkező rajongóinak. A gitárvirtuóz ezúttal akusztikus triójával tér vissza a Müpába, így a 16-i este nem az első koncertprogram ismétlése: intimebb, meghittebb hangzásra számíthat, aki jegyet vált rá. Az intézmény kezdeményezésére az első koncerten fellépő, ragyogóan tehetséges Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály ez alkalommal is lehetőséget kap virtuozitása megcsillogtatására.

Al Di Meola egyik muzsikustársa a második estén az olasz Peo Alfonsi, akit – bár klasszikus gitár szakon végzett a Cagliari Konzervatóriumban – igen hamar rabul ejtett a jazz, az élet pedig szép sikerekkel jutalmazta műfajváltó bátorságát. Al Di Meola World Sinfoniájához 2005-ben csatlakozott, és napjainkig rendszeresen lépnek fel együtt. Az este harmadik kulcsszereplője a madridi születésű, rendkívül sokoldalú Sergio Martínez, aki mások mellett Paco de Lucía ütőhangszeresétől, Rubem Dantastól sajátította el mesterségét. Szerteágazó érdeklődésének köszönhetően nem csupán a flamenco és a jazz mestere, de az afrolatin hagyományoknak és a hindu ütőhangszeres játéknak is avatott ismerője. 

Al Di Meola Trio: Another Night in Budapest
Jazzlegendák – a Lexus támogatásával
2024. március 16., szombat, 20:00
Az esemény ide kattintva érhető el. 

Idén is megrendezik a Müpában Közép-Európa egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjét, a Jazz Showcase-t. A ragyogóan tehetséges fiatal csapatok fellépése mellett természetesen ezúttal sem maradhatnak el az esti nagykoncertek, amelyeken olyan kiváló formációkkal találkozhat a közönség, mint a Gyémánt Bálint Trió, a New Fossils és a norvég trombitás, Mathias Eick, vagy épp a négy kontinensről verbuvált À‎báse.

Mára a Müpa egyik legnépszerűbb hagyományává vált, hogy a tél végéhez közeledve egy egész hétvégén át a jazz kerül a főszerepbe: a tehetségbörzén délutánonként és kora este összesen hat feltörekvő fiatal csapat mutatja meg a zsűrinek és a közönségnek, mit tud, az estéket pedig a műfaj legkiválóbb muzsikusaiból álló befutott zenekarok zárják. A házigazda idén is az elsősorban rádiós műsorvezetőként, de ma már a TikTok népe által is jól ismert Jazzkovács László lesz.

Pénteken a főként a hatvanas évekbeli kiszenekari hangzás által inspirált Up To The Surface és a világzenei mellett hiphopos hatásokat is beépítő Emingó zenekar játszik. Szombaton két trió, az összetett, modern hangzásvilágot képviselő Grace and Gravy, illetve a különböző stílusokat leleményesen keverő Intergeese lép színpadra. Vasárnap a fúzióra építő, dél-amerikai hangulatban (is) utazó Claudia Raquel Quintet, majd a popos-folkos dallamokkal bátran kísérletező Koncz Kriszta Group mutatkozik be. A tehetségbörze indulóit a nemzetközi zsűri végig figyelemmel kíséri, majd a tehetségkutató záróestéjén ők és a közönség is kiválasztják a legjobbnak ítélt formációkat, akik a Nemzetközi Jazznapon hamarosan ismét a Müpában léphetnek fel.

Az esti koncerteken a műfaj beérkezett képviselői várják a közönséget: az első estén Gyémánt Bálint mutatja be zenésztársaival Vortex of Silence című vadonatúj lemezét, szombaton a jazzszíntér egyik legfrissebb sztárcsapata, a New Fossils Mathias Eick trombitással kiegészülve lazítja le a jelenlévőket, míg a zárókoncertet a négy kontinensről verbuvált, Bognár Szabolcs billentyűs vezette, nyugat-afrikai, brazil és afroamerikai ritmusokkal utaztató Àbáse zárja.

A tehetségbörze koncertjei ingyenesek, és az érdeklődők a teljes Jazz Showcase programját követhetik online is. Kedvenceikre a nézők a Müpa weboldalán keresztül adhatják le szavazataikat.

További információk ide kattintva olvashatók. 

 

Tavasszal a világzene meghatározó képviselői varázsolnak egzotikus hangulatot a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, míg a nyári fesztiválszezon kapuit a Hey, June! sorozat nyitja meg. Júniusban a legígéretesebb hazai tehetségek koncertjei mellett egy legendás magyar zenekar áll újra össze a Müpa színpadán.

Hét év után ismét színpadra áll az Amorf Ördögök, így Tariska Szabolcs, Tövisházi Ambrus, Péterfy Bori és zenésztársaik hosszú idő után először a Hey, June! nyitókoncertjén játszák el újra rég nem hallott dalaikat. A zenekar három lemezéből állítja össze a műsort, amelyben többek között Kulka János is vendégeskedni fog.


Fotó: Pandur-Balogh Norbert

A Slow Village kifejezetten a müpás estre hozta létre Lassú Palota című előadását, amely egyszerre összegzése és újraértelmezése mindannak, amit eddig létrehozott az oldschool hiphop egyik legfelkapottabb hazai csapata. 
Az utóbbi években Áron András ’Apey’ a hazai könnyűzenei élet egyik megkerülhetetlen alakjává vált. A Black Circle Orchestra nagyzenekari projektet 2020-ban hívta életre, hogy dalai dúsabban és színesebben szólaljanak meg élőben. Az Áron András & the Black Circle Orchestra a Derek Garten csúcsproducerrel Nashville-ben rögzített 2023-as, The Moment című lemez anyagából is válogat majd.
Szigeti Zsófi ’Solére’-t a folyamatos megújulás jellemzi: legutóbbi, KIKI című kislemeze ismét új alkotói korszakot hozott, de egy nemzetközi Spotify-kampány arca is ő volt. Müpás koncertjén az énekesnő olyan mélyre és olyan magasra viszi a közönséget, ahol korábban még nem járhattak.
A Hey, June! sorozatot a Samurai Drive and the Crazy 88 kivételes koncertje zárja, amelyen Nóvé Soma és Riederauer Dániel dalai – több közreműködő zenész segítségével – végre olyan hangszerelésben szólalnak meg, ahogyan eddig csak a szerzőpáros fejében éltek.

A film- és zenerajongók számára kihagyhatatlannak ígérkezik Benoït Sourisse zongorista és André Charlier dobos nagyzenekara, a Multiquarium Big Band Whiplash in Concert című koncertje. Ebben a filmvetítéssel egybekötött, kétrészes élő produkcióban arra vállalkoznak a fellépők, hogy a Whiplash című Oscar-díjas alkotás teljes filmzenéjét a vásznon látottakhoz hasonlóan adják elő.

A világzene szerelmeseinek is érdemes lesz átböngészniük a tavaszi programkínálatot, hiszen a műfaj számos olyan képviselője érkezik a Müpába, akik még sosem jártak Magyarországon. Köztük elsőként a portugál énekes-dalszerző, MARO, akire a pandémia idején talált rá a világ, amikor YouTube-csatornáján futó sorozatában olyan zenészeket invitált virtuális közös zenélésre, mint Eric Clapton, Antonio Zambujo, Shai Maestro vagy épp Jacob Collier. Első budapesti fellépése igazi léleksimogató estnek ígérkezik, hiszen hortelã című albumának dalai mindössze három akusztikus gitár kíséretében hangzanak el.


Fotó: Angélique Kidjo

Szintén először ad koncertet Magyarországon az afrikai zene ötszörös Grammy-díjas ikonja, Angélique Kidjo, aki nagyszabású világ körüli turnéval ünnepli negyvenéves pályafutását. A Forbes magazin által a legbefolyásosabb afrikai személyiségek közé beválasztott énekesnő legutóbbi, Mother Nature című albumának anyagával érkezik, amelyen az afrobeat ritmusaitól a griotok tradícióin át a hiphopig az afrikai diaszpóra minden árnyalata megjelenik.
Saiid Tichiti zenekara, a Tariqa nem szorul különösebb bemutatásra a világzene hazai rajongóinak körében, hiszen Magyarországon elsőként mutatták be és tették szélesebb körben ismertté a marokkói gnawa zenét. Májusi koncertjükön a gnawa kultúra egyik legfiatalabb, nőként kuriózumnak számító nagykövete, Asmâa Hamzaoui és zenekara, a Bnat Timbouctou (Timbuktu lányai) lesz vendégük, akikkel jó pár dal erejéig együtt is színpadra lépnek.
Palya Bea a világ közeli vagy éppen nagyon is távoli pontjáról hív egy-egy számára jelentős, inspiráló női előadót a 2015-ben indult Selymeim sorozat koncertjeire. Ezúttal a görög apától és francia anyától származó, Párizsban született Dafne Kritharas lesz vendége, aki görög, szefárd zsidó, bosnyák, örmény és török népek dalait hozza el a magyar közönségnek. A dalok témái a száműzetéstől a szerelemig ívelnek, és természetesen a két főszereplő megismételhetetlen közös éneklése sem maradhat el.

 

2024. február 4., vasárnap az északi romantika jegyében telik majd, ezúttal a titokzatos Észak meghatározó komponistáinak életművéből kaphat ízelítőt a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar zenei maratonjának közönsége. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban és az Üvegteremben tartott zenekari koncertek és kamarazenei produkciók mellett ingyenes koncertfilmvetítések is várják az érdeklődőket.

Összetéveszthetetlen hangulat, a gyakorló maratonistáknak egész napos program, míg másoknak élvezetes kóstoló egy-egy megkerülhetetlen életműből. A klasszikus zene kedvelőinek egyik kedvenc budapesti eseménye, a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő zenei maraton idén rendhagyó módon nem egy vagy kettő, hanem mindjárt három jelentős zeneszerző kiemelkedő alkotásait vonultatja fel. A legnagyobbrészt a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius műveiből összeállított koncerteken jól ismert darabok mellett ritkán hallható ínyencségekre csodálkozhatnak rá a nézők. 

A fellépők között ez alkalommal is hazánk legkiválóbb szimfonikus zenekarait, szólistáit és kamaraformációit köszönthetjük. Színpadra lép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Kórus. Délelőtt családi hangverseny várja a legifjabbakat, Ránki Fülöp szólókoncertet ad, Baráti Kristóf és Farkas Gábor a BFZ művészeivel játszik, az Üvegteremben fiatal zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások felvételeinek vetítését élvezhetik a nézők.    


Miah Persson

A hazai előadók mellett – ahogy minden évben – nemzetközi sztárfellépője is lesz a maratonnak. A világhírű svéd szoprán, Miah Persson dalestjének különlegessége, hogy kevésbé ismert északi komponisták művei is felcsendülnek. A napot a hagyományokhoz híven a társszervező BFZ koncertje zárja, ezúttal Sibelius első szimfóniáját adják elő a finn Anna-Maria Helsing vezényletével. A maratonhoz kapcsolódó tablókiállításon két koncert között az érdeklődők megismerhetik a komponisták életének érdekes fordulatait, és pályájuk legfontosabb mérföldköveiről is képet kaphatnak.

További információk és a maraton teljes programja ide kattintva érhető el. 

A sorozat művészeti vezetője Fischer Iván és Káel Csaba.

 

Karzatkoncert – orgonahang új dimenzióban címmel indít koncertsorozatot a Müpa, amelynek keretében teljesen új akusztikai és vizuális élményben részesülhetnek a zene szerelmesei a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A február 7-én induló sorozat első fellépője Fassang László, a Müpa rezidens orgonistája, aki maga is részt vett a páratlan hangszer, illetve a programsorozat koncepciójának kialakításában. 

A Müpa orgonáját a világ legnagyobb koncerttermi orgonái között tartják számon, a hangszer az intézmény egyik legunikálisabb látványosságává vált az elmúlt tizennyolc évben. Idén februártól azonban teljesen új dimenziók nyílnak meg a közönség előtt, mivel a hangversenyterem mennyezete alá függesztett hangvetőt – canopyt –, amit eddig csak a fejünk felett láthattunk, az új sorozatban egy merész ötlet alapján leengedik. Ez a szokatlan, eddig soha nem látott felállás nemcsak új vizuális élményt biztosít, de azt is megengedi, hogy a közönség a második és harmadik emeleti karzaton helyet foglalva élhesse át a nagy katedrálisok intenzív és közvetlen hangzását. 


Fotó: Müpa

A programsorozat az idei évadban négy előadást foglal magába, az első est szólistája maga Fassang László lesz. A Liszt-, Prima és Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett művész generációjának egyik legsokoldalúbb orgonistája, aki a klasszikus és kortárs orgonaművek megszólaltatása mellett aktív szerepet játszik különböző jazz- és világzenei formációkban is. 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Szapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt. 2004-ben Franciaországban megnyerte a világ legrangosabb orgonaversenyeként számon tartott Grand Prix de Chartres első és közönségdíját, azóta világszerte koncertezik. 2002 és 2006 között szakértőként vett részt a Müpa orgonájának építésében. 2008 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2014 őszétől a Párizsi Conservatoire-on is oktat.

A Karzatkoncert további estjein az új magyar orgonistageneráció legígéretesebb képviselői lépnek fel. A koncertsorozatot megálmodó Fassang László azzal a kéréssel fordult az előadók felé, hogy olyan kompozíciókkal készüljenek, amelyeket magukkal vinnének egy lakatlan szigetre. Márciusban Németh Zsuzsa a barokk, a romantika és a modern kor nagymestereinek műveiből összeállított válogatást játszik. Németh 2023-ban summa cum laude minősítéssel végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori képzését, és előadóművészi pályája mellett – Fassang Lászlóhoz hasonlóan – a klasszikus zeneművek megismertetésére is kiemelt figyelmet fordít. 2016-ban volt önálló koncertje a Müpában, melyen főleg Bach-műveket hallhatott tőle a közönség. Azóta is rendszeresen koncertezik az ország különböző pontjain.
Áprilisban Zsilka Alan felvidéki származású orgonaművész játékát élvezhetjük a programsorozat részeként, ő többek között a német orgonairodalom meghatározó alkotójától, Max Regertől ad elő. A fiatal tehetség 2020-ban szerezte meg diplomáját a Zeneakadémián, mások mellett Fassang László növendékeként. A Müpa színpadán tavaly a Cantemus Vegyeskarral, decemberben pedig a Concerto Budapesttel hallhatta a közönség Eötvös Péter 80. születésnapja alkalmából. 2017 óta a dunakeszi-alagi Szent Imre-templom orgonistája. 
Májusban Mekis Péter mutatkozik be a Karzatkoncerten, ahol saját művei és átiratai mellett több Bach-művet is játszik. Mekis orgona-diplomakoncertje 2011-ben volt a Müpában. Ugyanebben az évben szerzett ének-zene tanári és karvezetői diplomát az ELTE-BTK Zenei tanszékén is, majd 2016-ban elvégezte a Würzburgi Zeneművészeti Főiskola mesterképzését. 2005-től a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet, 2009-től pedig a Deák téri evangélikus főtemplom orgonista-kántora.

Az újonnan induló sorozatról a Müpa Youtube-oldalán, illetve ide kattintva tájékozódhatnak.

 

Közel száz zenei felvételt ad át a Müpa az iskoláknak, aminek köszönhetően a hat és tizenhat év közötti diákok minőségi tartalmakon keresztül ismerhetik meg a tananyagban szereplő zeneművek jelentős részét. A felvételek között Mozart, Liszt és Kodály művei ugyanúgy szerepelnek, mint Ligeti György Weöres Sándor verseire komponált dalciklusa vagy Ravel Bolerója.

A Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy elérhetővé tegye a magyar kultúra értékeit és hagyományait. Stratégiájában kiemelt helyen szerepel az oktatás és a jövő kultúraszerető generációinak kinevelése, ennek megfelelően produkcióit oktatási és archiválási céllal a kezdetektől rögzíti az utókor számára; az oktatási segédanyagok folyamatos elérhetővé tételével pedig az intézmény újabb lépést tett a kulturális fenntarthatóságért. A Müpa és az Oktatási Hivatal együttműködésének eredményeképpen a kulturális és művészeti intézmény közel száz, a tanulók és a diákok számára befogadható és magas szintű élményt nyújtó zenerészlet kép- és hangfelvételét adta át az OH részére, hogy gazdag oktatási segédanyagként az iskolai rendszerű oktatást támogassák. Az átadott művek, amelyek illeszkednek a hatályos tantervi szabályozók tananyagtartalmához és zenehallgatási ajánlásához is, regisztrációval rendelkező felhasználók számára már elérhetők a Nemzeti Köznevelési Portál médiatárában.


Zubin Mehta / Fotó: Nagy Attila – Müpa

A Müpa az értékek átörökítésének részeként a felvételekből elkészítette a Nemzeti Alaptantervnek megfelelő digitális tananyagot. „Mérföldkő számunkra ez a pillanat, hiszen alapításunk óta előadásaink jelentős részét rögzítjük, és egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a felvételeket most és a jövőben is átadhassuk a fiataloknak. Hisszük, hogy közös felelősségünk megóvni és élhető formában továbbadni a kultúrát, valamint minden lehető módon segíteni az utánunk jövőket annak megőrzésében. Ez a mi kulturális fenntarthatóságunk – mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. – Kiemelten fontossá válik, mit adunk át a következő nemzedékeknek, hogyan biztosítjuk, hogy ugyanolyan vagy még jobb kulturális színvonalon élhessenek, mint mi vagy elődeink. Hiszen a kultúra bizonyos szempontból nem más, mint szüleink, nagyszüleink, őseink életének lenyomata. Lényeges kérdés, hogy hogyan tudjuk saját korunk művészetét, kultúráját a jelenünkhöz illeszteni és úgy meghatározni, hogy aztán ezt tovább tudjuk adni az utánunk jövő generációknak.”
A Müpa a fennállása óta eltelt tizennyolc évben olyan előadókat, együtteseket, irányzatokat, műveket mutatott be, amelyek jelentősen hozzájárulnak a világ meghatározó kulturális folyamataihoz, minőséget és valódi művészeti értéket képviselnek. Az elmúlt években a Müpa Stúdiójának segítségével elképesztően gazdag gyűjtemény állt össze a világ leghíresebb zeneműveiből, ezek lesznek mostantól elérhetőek a pedagógusok és rajtuk keresztül a gyerekek számára. Az átadott anyagoknak köszönhetően az oktatási intézmények 1–10. osztályos tanulói rangos nagyzenekarok és világsztár szólisták produkcióin keresztül, kiváló minőségben ismerhetik meg az alaptantervben szereplő műveket, a pedagógusok számára is megkönnyítve a tantárgyi beavatást és a gyerekek bevonását a zene világába. 

A ma gyermekei számára a minőségi kultúra befogadását és élvezetét minden bizonnyal könnyebbé teszi, ha nemcsak hallhatják, de láthatják is a Müpa által rögzített zeneműveket, illetve azok részleteit. A kiváló minőségű felvételek szinte testközelbe hozzák a produkciókat, láthatóvá válnak a zenészek, a karmester, sőt a közönség is. A felvételeken találkozhatnak Kocsis Zoltánnal, a fiatal generációt képviselő Pusker Júliával, Zubin Mehtával és a Bécsi Filharmonikusokkal, René Jacobs-al, Vásáry Tamással vagy Ránki Dezsővel. A sor szinte vég nélkül folytatható, a kilencven átadott mű mindegyikében neves előadók kápráztatták el a közönséget, és mostantól remélhetőleg a fiatalokat is.

Az intézmény a jövőben is lépéseket kíván tenni a kulturális fenntarthatóság területén, hiszen ahogyan bolygónk, úgy kultúránk megőrzése is különös gondoskodást és odafigyelést igényel. A Müpa továbbra is alapvető feladatának tartja, hogy a fenntartható fejlődést biztosítva a felnövő nemzedékeket megfelelő tartalmakkal készítse fel az elkövetkezendő korok kihívásaira. A kulturális szektor és a kreatívipar felelőssége ugyanis hatalmas abban, hogy a különböző generációk hogyan találják meg önmagukat a művészeti intézmények által felkínált kulturális térben. Fontos, hogy megtapasztalják a kreativitást, a fantáziát, az innovatív gondolkodást, hiszen a kultúra a mentális jólét eszköze, energiaforrás a hétköznapokban.

 

Az év végi rohanás közepette és az ünnepi készülődés forgatagában még nagyobb szükségünk lehet a kikapcsolódásra és arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt azokkal, akik a legközelebb állnak hozzánk. A Müpa ebben az időszakban is a család minden tagjának kínál programot, amellyel hangolódhat a közelgő ünnepekre.

Bár a karácsony az egész család számára ünnep, mégis talán a legfiatalabbak várják a legjobban. Az ünnep dátumát ugyan nem, de az azt körülölelő hangulatot közelebb hozza a szívekhez a Recirquel méltán népszerű téli újcirkusz-meséje, a Kristály. A Vági Bence művészeti vezető által megálmodott produkció, amely idén szinte teljesen új szereplőgárdával és megújult zsánerszámokkal várja a közönséget, a cirkusz és a tánc eszközeivel idézi meg a klasszikus mesék világát. Az immerzív előadás gyerekek és felnőttek számára egyaránt lenyűgöző élményt nyújt, hiszen a műfaj sajátosságaként a nézők maguk is a cirkuszi tér részévé válnak: együtt mozognak és lélegeznek a művészekkel, a mesébe feledkezve együtt keresik a szeretet melegségét a lenyűgöző illúziókkal teli, hóval borított térben. Az előadás december 6. és január 7. között több mint hatvan alkalommal lesz látható a Millenáris Üvegcsarnokában. 


Fotó: Hirling Bálint

A Magyar Állami Népi Együttes nagyszabású adventi táncjátéka, a Csodaváró betlehemes hét képben, tánccal, zenével, énekkel és a karácsonyi szokások megidézésével varázsolja a színpadra az ünnep legszebb pillanatait, a készülődéstől az ajándékozáson át a mézeskalácssütésig, persze a díszítést és az ajándékozást sem hagyva ki. 
A legkisebbeket a Karácsonyi Ringató várja közös énekléssel és játékkal, s a sorozat müpás házigazdája, Gáll Viktória Emese, valamint édesanyja, a Ringató alapítója, Gállné Gróh Ilona ezúttal különleges kórusélménnyel is készül a legifjabb zenerajongók számára.


Fotó: Pályi Zsófia – Müpa

A gyerekek mellett azért szüleikről sem feledkezik meg a Müpa: számos alkalommal várja őket is egy kis esti kikapcsolódásra. A Cantemus Kóruscsalád, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusának Ifjúsági Vegyeskara adventi hangulatú művekkel segíti az átszellemülést advent első vasárnapján, míg Tóth Vera, a Budapest Jazz Orchestra és a Danubia Zenekar az év végi hajrá legfeszítettebb napjaiba igyekszik egy kis könnyedséget csempészni. Azoknak sem kell szomorkodniuk, akik esetleg lemaradtak volna a jegyekről, hiszen a Müpa Home Live közvetítésének hála otthonról is élőben követhetik a koncerteket, akárcsak a Nemzeti Filharmonikusok december 23-i ünnepi hangversenyét, amelyen Bach lipcsei éveihez kapcsolódó zeneművek hangzanak majd fel.
A karácsonyi orgonakoncertek a Müpa legszebb hagyományait képviselik, hiszen kevés hangszer tud olyan mennyei áhítatot kiváltani, mint az orgona. Ez hatványozottan igaz, ha a hangja kórusénekkel egészül ki. Az egyik legsikeresebb magyar orgonaművész, a Junior Prima díjas Mészáros Zsolt Máté a Valkai Dávid vezette Szegedi Bartók Béla Nőikarral kiegészülve rendkívül gazdag – klasszikus és kortárs művekből álló – műsorral készül az estre. 

Az előző évekhez hasonlóan a Müpa idén is minden elköltött 10 000 forint után 1000 forint értékű ajándékutalvánnyal kedveskedik a jegyvásárlóknak, akik így szeretteikkel is megoszthatják a zene élményét! 

 

A Müpa Literárium-estjein új oldalukról ismerhetjük meg a kortárs magyar irodalom legnépszerűbb szerzőit és műveiket. Novemberben a kortárs magyar líra egyik legnagyobb újítóját köszöntik 80. születésnapja alkalmából, decemberben pedig a Margó-díjas Visky András élettörténetében mélyülhetnek el az irodalom szerelmesei.

Oravecz Imre a hazai kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb képviselője. 1972-ben megjelent, Héj című első kötetétől kezdve Tandori Dezső, Orbán Ottó és Petri György mellett a nagy lírai megújulás részese volt. Az idén nyolcvanéves író november 28-án életművének legfontosabb állomásait veszi sorra kollégájával, Szilasi Lászlóval. Az est során Molnár Piroska, Fekete Ernő és Kaszás Gergő színművészek tolmácsolásában hangzanak el Oravecz-részletek, amelyek Balog József zongoraművész játékával egészülnek ki.


Oravecz Imre / Fotó: Szilágyi Lenke

A tavalyi év egyik legnagyobb szépirodalmi szenzációja kétségkívül Visky András költő, író, dramaturg nevéhez fűződik. Kitelepítés című remekművében gyerekszemmel ismerjük meg egy szovjet mintára létrehozott román munkatábor hétköznapjait. Regényével nem csupán saját pályája eddigi legkiemelkedőbb alkotását, hanem a kortárs magyar irodalom időtálló, maradandó művét hozta létre. A decemberi Literárium-esten az idén Margó-díjjal jutalmazott szerző azon történeteit ismerhetjük meg, melyek a könyvbe nem kerültek bele, az elhangzottak Hegedűs D. Géza színművész és Darvas Kristóf zongoraművész közreműködésének köszönhetően új megközelítést is kapnak. 

2024 első Literárium Extrájában a kortárs magyar kultúra egyik legtermékenyebb alkotópárosa, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert mutatja be vadonatúj műsorát. Az Időkirakó továbbra is koncert és felolvasószínház keveréke, zenekari versmontázsokkal, az új Grecsó-prózák és a hangszeres zene találkozásával.

Februárban az utóbbi évek egyik legközismertebb szerzője, Tompa Andrea hozza el a megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvendő, Sokszor nem halunk meg című regényét. A beszélgetés során a házigazda, Greff András olyan egyetemes témákat boncolgat a szerzővel lebilincselő könyve kapcsán, mint például a holokauszt vagy a biológiai szülők hiánya.
Szabó T. Anna megkerülhetetlen szerző a kortárs magyar irodalom rajongói számára, összegyűjtött és új verseit nemrégiben közreadó, Vagyok című kötetével ismét bebizonyította, hogy megérdemelt a helye a magyar irodalom élvonalában. Mivel Szabó T. Anna is a hangszerek szerelmese, nem meglepő, hogy a márciusi esten az irodalom mellett helyet kap a zene is, Sodró Eliza színművészhez Dés András ütőhangszeres művész és Barcza-Horváth József bőgős is csatlakozik.

Májusban az irodalom és a zene kapcsolata köré épülnek az #olvasniszabad programjai. Először Beck Zoltán Artisjus-díjas dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója járja körbe a témát egy beszélgetés keretében. Az estet pedig Szendrői Csaba, valamint Tóth András duója, a Felefánt koncertje zárja az Elefánt zenekar jól ismert dalaival. A programok előtt az esemény házigazdája, Szendrői Csaba invitálja közös olvasásra a közönséget a Fesztivál Színház színpadán az #olvasniszabad – Hozz magaddal olvasnivalót! keretein belül.
Az utóbbi évek egyik legsikeresebb pályakezdését tudhatja magáénak Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem című regényével 2018-ban szinte egyik napról a másikra vált Magyarország egyik legnépszerűbb írójává. Júniusban Levelek nélkül hozta című második regénye kapcsán érkezik a Müpába, ahol többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen viselkedni?

A Literárium és a Literárium Extra programjairól további részleteket az alábbi linken olvashat:
www.mupa.hu/programok/literarium
 

 

Elindult a Bebop, a Müpa podcastjének új évada

A Müpa nem csupán a hazai előadóművészeti élet egyik legfontosabb színtere, de évek óta a zenerajongók otthonainak is állandó szereplője. Online közvetítéseivel, böngészhető médiatárával, lejátszási listáival és beszélgetős műsoraival azoknak kínál önfeledt kikapcsolódási lehetőséget, akik a Duna-parti épület falain kívül is a minőségi tartalmakat keresik. Az intézmény jazzpodcastje, a Bebop most újabb évadához érkezett, a legújabb epizódok már elérhetők és meghallgathatók a jól ismert podcastfelületeken.


Fotó: Nagy Attila – Müpa

A jazzvilágot a huszadik század első felében jócskán felpezsdítő új stílus, a bebop lendülete és szertelen üdesége egykor új korszakot hozott el a zenében, a Müpa Stúdió Bebop névre keresztelt podcastje pedig az intézmény jazzműsorainak sorába csempész új színeket. A 2022-ben útjára indított sorozat vadonatúj részeiben az érdeklődők ezúttal is a jazzszíntér megkerülhetetlen személyiségeivel hallhatnak jóízű beszélgetéseket szakmáról, sikerekről, életük meghatározó fordulatairól, ráadásul az adásokban rendre előkerülnek eddig sosem hallott vagy csak egy szűk szakmai kör által ismert háttértörténetek is. Aki pedig még több jazzes hangulatra vágyik, a beszélgetések során elhangzó zenei részleteket teljes terjedelmükben, videós formában is élvezhetik a Müpa Youtube-csatornáján

A mostantól kéthetente jelentkező sorozat első epizódjában a műsor állandó házigazdája, Náray Erika és vendégei, Pocsai Kriszta énekesnő, Kőszegi Imre dobos, zeneszerző, zenetanár és az édesapja nyomdokain járó ifj. Szakcsi Lakatos Béla idézi fel hazánk egyik legelismertebb muzsikusa, Szakcsi Lakatos Béla felbecsülhetetlen értékű életművének legfontosabb állomásait. A második részben a virtuóz technikájú dobosfenomén, Borlai Gergő mesél pályája kezdetéről, annak legérdekesebb mérföldköveiről és a nemzetközi karrier legizgalmasabb tanulságairól. Érdemes lesz később is követni a Bebopot, hiszen a folytatásban – a teljesség igénye nélkül – olyan művészek bukkannak majd fel, mint az idén 25 éves Budapest Jazz Orchestra vezetője, Kollmann Gábor, Tóth Vera, Hajós András, Gájer Bálint, Oláh Kálmán és Krisztián, Gyárfás István és Attila, Zsoldos Béla és Dániel, Szabó Dániel, Oláh Tzumó Árpád, Németh Ferenc, László Attila vagy épp Fekete-Kovács Kornél.

A Bebop epizódjai itt érhetők el.

 

Tovább tágul a Müpa-univerzum: az intézmény műsornaptárjába a nemrégiben bejelentett hazai és világsztárok után újabb illusztris művészek koncertjei és előadásai kerültek be. A 2024-es kínálatot számos műfaj legjobbjai fémjelzik Al Di Meolától Chris Bottin át a Platon Karataevig, a Magyar Nemzeti Táncegyüttestől a Buena Vista Social Clubból ismert Eliades Ochoáig, sőt: a programban ezúttal egy napjainkban szokatlan új sorozat is helyet kapott, az operarajongók örömére pedig elérhetővé válnak a 2024-es Budapesti Wagner-napok eseményei. 


Fotó: Alexander Mertsch

Bár a Müpát sokan elsősorban a klasszikus zenei élet egyik legfontosabb színtereként tartják számon, 2024 is a sokszínűség jegyében telik majd, hiszen a jazz hazai és nemzetközi kiválóságai mellett popveteránokkal és rövid idő alatt hatalmas sikereket elérő formációkkal is találkozhatnak a nézők. Pengetős csúcstalálkozóra készül a világhírű gitárfenomén, Al Di Meola, akihez a francia flamencogitáros, Juan Carmona, a görög gitár- és buzukivirtuóz, Michael Paouris, az olasz mágus, Peo Alfonsi és kedves dobosa, a spanyol Sergio Martínez mellett a ragyogó Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály is csatlakozik egy estényi örömzenélésre. Ugyancsak felszabadult és érzelemdús estére számíthatnak azok, akik a Buena Vista Social Club révén világhírűvé vált Eliades Ochoa koncertjét választják. A tradicionális kubai zene egyik legfontosabb művelője, „a kubai Johnny Cashként” is emlegetett gitáros zenésztársaival pályafutása legszebb dalait idézi fel a budapesti közönségnek. 

Áprilisban érkezik az atmoszférikus rockban utazó, óriási nemzetközi rajongótáborral rendelkező Platon Karataev, amely a víz vezérmotívumát bontogató, Partért kiáltó című lemeze után Napkötöző címmel dolgozik új anyagán. A formálódó album dalainak középpontjában ezúttal az életet adó égitest áll, azonban a mély szövegek maradnak, a bátor gitárhangzás és a felállás sem változik.    


Fotó: Komróczki Dia

Kalandvágyó filmbarátok örülhetnek a NÉMA – FILM – ZENE címet viselő, filmvetítéssel egybekötött koncertsorozatnak, ahol régi korok moziélményét idézhetik meg 21. századi környezetben: elsőként a Nosferatu című borzongató klasszikust, majd Kertész Mihály 1917-es filmritkaságát, Az utolsó hajnalt nézve tapasztalhatják meg, milyen lehetett egykor élő zenés kísérettel mozizni! 

A Müpa jövőre is jazzel hangolódik a májusi napsütésre. Az intézménnyel egyidős Jazztavasz első fellépője a karizmatikus Lakecia Benjamin, aki a funk, az R’n’B és a hiphop elemeit ötvözve hozza létre lendületes és egyedi stílusát. Nem csoda, hogy eddigi pályája során olyan legendás előadókkal osztozhatott a színpadon, mint Stevie Wonder vagy Alicia Keys, a magyarországi rajongóknak most Phoenix című lemeze anyagát hozza el. A második este fellépőjének már a neve is dallamos: a sokszoros díjnyertes kanadai énekes-dalszerző és zongorista, Laila Biali kontinenseken átívelő karrierje során szintén olyan ikonokkal dolgozott, mint Sting, Suzanne Vega, Dave Brubeck vagy épp a Jazztavasz utolsó napján fellépő Chris Botti. Triójához most Fekete-Kovács Kornél is csatlakozik, így igazán nemzetközi estének nézhet elébe a közönség. A fesztivált záró Chris Bottit nem is kellene bemutatni, a Grammy-díjas trombitaművész közel három évtizede ostromolja a csúcsokat, és korábban olyan szupersztárokkal működött együtt, mint Barbra Streisand, Lady Gaga, Tony Bennett, Frank Sinatra, Steven Tyler vagy Herbie Hancock – a sor pedig még hosszan folytatható volna. A 2023 októberében a Blue Note-nál megjelent Vol. 1 című lemeze egyfajta újrakezdés, amellyel visszakanyarodik a jazz gyökereihez, ráadásul ennek most a Müpa nézői is tanúi lehetnek. Ám itt még mindig nem ér véget az újonnan bejelentett jazzprogramok sora, hiszen az eklektikus stílusáról ismert Lamm Dávid a 2020-as Invisible után új anyaggal jelentkezik Skidaddle címmel. Az elmúlt évek megpróbáltatásaira reflektáló estjén mások mellett a nyolcvanéves vibrafonoslegenda, David Friedman és Dés László is színpadra lép majd.

A zene, az irodalom és a filmek mellett a tánc sem maradhat el: a 2023/24-es évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes Farsangvasárnap című, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak velejét tánccal és játékkal megragadó produkciója karneváli hangulatot varázsol a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Húsvét közeledtével a sokszáz éves népszokások hallatlanul izgalmas világába enged betekintést a Magyar Állami Népi Együttes Kivirágzott keresztfája című táncjátéka is, amely a különböző felekezetek liturgiájának és a Kárpát-medence népzenekincsének legszebb darabjait vonultatja fel. Távolabbi tájakra és egy lenyűgözően gazdag kultúráig vezeti az érdeklődőket a Nagy kínai újévi hangverseny, amely során a legek országának ősi hangszerei, a bianzhong és a bianqing is fontos szerephez jutnak, akárcsak a hagyományos kínai dallamok és a nyugati zene innovatív fúziója.

A közkedvelt Orgonapárbaj-széria tizedik koncertjén a sorozat történetében először két legendás Hammond-orgonista, John Medeski és Larry Goldings lép fel, akik külön-külön és együtt is megmutatják, miképpen inspirálja őket a Müpa orgonája. Az évad zeneszerzőjének választott Orbán György művei számos alkalommal csendülnek fel a szezonban, a komponista és tanítványai, Dragony Tímea, Gyöngyösi Levente és Szalai Katalin darabjaiból összeállított kamarakoncerten az életmű újabb rétegei kerülnek felszínre. 


Fotó: Posztós János – Müpa

Több mint másfél évtizede annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével Richard Wagner A nibelung gyűrűje című monumentális operaciklusának darabjait. Hartmut Schörghofer rendezésének korszerűsített változata jövő júniusban is látható lesz a Budapesti Wagner-napokon, a Ring mellett sor kerül Bo Skovhus dalestjére is, a Wagner operáinak legismertebb részleteiből összeállított zenekari koncert, az Istenek és hősök pedig két alkalommal is felcsendül a Müpában. 

Az újonnan bejelentett előadásokra ezúttal is a Müpa+ hűségprogram tagjai válthatják meg elsőként jegyeiket: platina szinten november 14-én 10 órától, arany szinten november 15-én 10, ezüst szinten ugyanazon a napon 14 órától veszi kezdetét az elővásárlási időszak. A hűségprogram alapszintű tagjai, valamint a nagyközönség számára november 16-án 10 órától nyílik meg a jegyvásárlási lehetőség személyesen a Müpa jegypénztárában, illetve online a www.mupa.hu oldalon.

 

A Rising Stars sorozat évről évre Európa legígéretesebb fiatal zenészeit mutatja be a kontinens patinás koncerttermeiben. A legkiemelkedőbb előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) kezdeményezésének köszönhetően idén is öt tehetséges zenész mutatkozik be a Müpában november 10. és 12. között.

Az ECHO 1995-ben azzal a céllal indította útjára a Rising Starst, hogy a klasszikus zene sokszor a végletekig kiélezetten kompetitív világában segítő kezet nyújtson az ifjú tehetségeknek. A szervezet nemcsak a jövő csillagainak felkutatásában vállal szerepet, de felfedezésük után se engedi el a művészek kezét: Európa több jelentős koncerttermét érintő turné keretében biztosítja azt, hogy minél szélesebb körben megismerhesse őket a közönség. Sőt, valamennyi muzsikus koncertjén hallhatunk egy-egy, az ECHO felkérésére született vadonatúj kortárs kompozíciót is. Külön örömteli hír, hogy az idén a Müpa jelöltje, Pusker Júlia hegedűművész is bekerült a szerencsés kiválasztottak közé.


Pusker Júlia / Fotó: Csibi Szilvia – Müpa

A Rising Stars müpás fellépéssorozatát korosztályának egyik legsokoldalúbb gitárosa, Sean Shibe nyitja meg. A Barbican Centre London jelöltjének koncertjén a közönség megtapasztalhatja, hogy mit tud napjaink egyik legdivatosabb hangszere a pop- és rockzene határain túl. A harmincegy éves gitáros repertoárjában egyaránt fellelhető a múlt muzsikája és korunk zenei világa: hallhatjuk tőle többek között Manuel de Falla Debussy szelleme előtt hódoló darabját, de korunk egyik legizgalmasabb komponistája, a brit Thomas Adès Forgotten Dances című művét is.

A skót gitárost az Elbphilharmonie Hamburg és a Kölner Philharmonie közös jelöltje, Mathis Kaspar Stier fagottművész követi, akiről már Sentiment (Alpha Classics) című debütáló lemezén bebizonyosodott, hogy egyforma lelkesedéssel fordul a szólistafeladatok, a kamaramuzsika és a zenekari játék felé. A világjáró harmonikással, Julius Schepanskyvel közös Budapesti fellépésén Philipp Friedrich Böddecker és Johann Sebastian Bach művei a barokk kort képviselik, míg a Rising Stars-koncerteken elmaradhatatlan kortárs bemutató szerzője az izlandi María Huld Markan Sigfúsdóttir lesz.

A magyar zenekedvelők örömére hat év után ismét beválogattak egy magyar művészt a fiatal feltörekvők közé, így Pusker Júlia sokoldalú tehetségét nemcsak Budapesten, hanem Európa-szerte megismerheti a közönség. A Müpa jelöltje a budapesti Zeneakadémián, majd a londoni Royal Academy of Music falai közt végezte tanulmányait, majd 2021-ig a Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művészeként képezte tovább magát Brüsszelben. A hazai közönség nemcsak Pusker varázslatos, kíséret nélküli hegedűjátékát élvezheti a Müpában, de ukrán partnerével, Christia Hudziy zongoraművésszel – többek között Debussy, valamint Bartók művein keresztül – a hegedűben rejlő számtalan további lehetőséget is felfedezik.

Az utolsó napot a BOZAR – Centre for Fine Arts Brussels jelöltje, a Sonoro Quartet indítja. A belga vonósnégyes országának egyik legaktívabb formációja, amely 2021-ben a budapesti Bartók Világversenyen is óriási sikert aratott. A Müpába két kvartettklasszikussal érkeznek: Mozart Adagio és fúga című művét Bartók V. vonósnégyese követi, kortárs bemutatóként pedig honfitársuk, Annelies van Parys erre az alkalomra megrendelt kompozícióját hallhatjuk.

Az eklektikus eseménysorozatot Sebastian Heindl több szempontból is kihagyhatatlannak ígérkező összművészeti produkciója zárja. A Konzerthaus Dortmund, a Kölner Philharmonie és a Festspielhaus Baden-Baden közös jelöltje az első olyan fiatal művész, aki orgonán mutatja be tehetségét a Rising Starsban. A koncerten Moritz Eggert Orck című művének előadása után Heindl orgonaimprovizációs kíséretét hallhatjuk az 1922-es Nosferatu című némafilm horrorisztikus vizuális világára. 

A sorozatról további részleteket a www.mupa.hu/programok/rising-stars-2023 oldalon olvashat. 

 

Fél évszázad után int istenhozzádot a színpadnak a világ egyik legsikeresebb énekegyüttese, a The Manhattan Transfer. A világhírű vokális kvartett nagyszabású világ körüli turné keretében búcsúzik a reflektorfénytől, Európában utoljára november 29-én, a Müpa színpadán láthatja őket élőben a közönség.

A The Manhattan Transfer tagjai az együttes alapításakor talán még nem is sejtették, hogy John Dos Passos regényének címét kölcsönvevő kvartettjük a vokális hagyomány új reneszánszát indítja útjára. Az eredeti tagok közül az alt szólamot éneklő Janis Siegel és a tenor Alan Paul a mai napig tagja az együttesnek, míg a szoprán Cheryl Bentyne 1979-ben csatlakozott, a basszus Trit Curless pedig az alapító Tim Hauser 2014-es halála után került a formációba.


The Manhattan Transfer / Fotó: F. Scott Schafer

A négyes a hetvenes évek avantgárd hullámát meglovagolva robbant be a New York-i alternatív zenei szcénába, ahol estéről estére kaméleonként változtatták nemcsak hangzásukat, de külsejüket is. A siker nem váratott sokat magára, 1979-es Extensions albumukat két Grammyvel is jutalmazták, a The Manhattan Transfer karrierjében pedig új fejezet kezdődött. Tony Bennett, Bette Midler, Phil Collins, B. B. King, Chaka Khan, Dizzy Gillespie – csak néhány név a jazz és a pop világából, akikkel az évek alatt együttműködtek. De említhetnénk azt a mágikus pillanatot is, amikor az 1983-as Grammy-díjátadón Ella Fitzgeralddal közösen léptek fel. Ez az időszak nemcsak emiatt maradt emlékezetes a tagoknak, hiszen pár évvel későbbi Vocalese albumuk a jazzkorongok közül elsőként zsebelt be egyszerre 12 jelölést. Egy másik különleges rekord is fűződik a nevükhöz: hét egymást követő stúdióalbumuk hét Grammyt nyert egyhuzamban. Legutóbbit éppen a karrierjüket lezáró, vagy inkább épp az arra a pontot kitevő, az alapítás 50. évfordulóján megjelent, stílusosan Fifty címre keresztelt lemezért vihették haza a legjobb vokális jazzalbumnak járó arany gramofont. A korongra felkerült tíz dal méltó példája a kvartettre jellemző stiláris sokszínűségnek, hiszen fél évszázados karrierjük alatt énekeltek combóval és nagyzenekarral, válogattak karácsonyi dalokból és a Great American Songbook örökzöldjei közül, de ugyanolyan természetességgel tolmácsoltak popzenét és R’n’B-t is. Sőt, a magyar rajzfilmtörténelem remeke is nekik köszönhető, hiszen Nepp Józsefet a kvartett Four Brothers című dala ihlette a Macskafogó megírására. 

Mind lemezeikről, mind élő fellépéseikből sugárzik az önfeledt szórakozás, könnyed profizmusukkal bármelyik közönséget hamar az ujjuk köré csavarják, és ennél kevesebbre a budapesti nézők sem számíthatnak. 

 

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is, szimfonikus koncerttel készül az Aurevoir., sőt a közönség a legnevesebb kortárs magyar írókkal is találkozhat az idén nagykorúvá érett intézményben.

A Müpa a korábbi évek gyakorlatától eltérően több szakaszban hirdeti meg a 2023/24-es évad programját. A tavasszal bejelentett nevekhez most számos újabb csatlakozik, így október 6-tól már a 2024-es év előadásaira is válthatók jegyek. 

Az elmúlt évek sikerlistáiról egyenesen a Müpa színpadára érkeznek a kortárs magyar irodalom legtöbbet forgatott szerzői. A Literárium esteken nemcsak Tompa Andrea, és Szabó T. Anna, de az elmúlt években a hazai kortárs irodalom egyik legkarakteresebb személyiségévé érett Krusovszky Dénes is fellép. Itt láthatja először a közönség Grecsó Krisztián Időkirakó című műsorát, a Vers-estek sorozaton pedig Szabó Lőrinc és Kányádi Sándor költészete kerül reflektorfénybe. A Müpa Filmklub újabb fejezetet nyit a Woody Allen menetben, míg a Jazz Showcase-en a műfaj fiatal tehetségei mellett idén Gyémánt Bálint, a New Fossils & Mathias Eick és az Àbáse koncertjei színesítik az évadot. 

A komolyzene rajongói is igazi csemegékre bukkanhatnak: a hagyományokhoz híven 2024-ben is Fischer Ádám indítja a programok sorát Haydn remekművével, A teremtéssel, amelyben visszatér a 2023-as Bartók Tavasz közönségkedvence Benjamin Appl is. A világ tíz legjobb együttese közé választott Chicagói Szimfonikus Zenekar, Riccardo Muti vezényletével lép fel, az elmúlt évtizedek egyik legjobb Mozart-játékosa, a portugál zongoraművésznő, Maria João Pires pedig a brit karmesterek vörös ördöge Daniel Harding, valamint a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával kalauzolja a közönséget a 20. századi svéd zeneművektől a bécsi klasszikán át a német romantikáig.

Nagypéntek este csendül fel a zenetörténet egyik legjelentősebb egyházzenei alkotása, Bach Máté-passiója, a régizene egyik legnagyobb presztízsű képviselője, a Francesco Corti vezényelte Freiburgi Barokk Zenekar és a virtuóz kontratenor Philippe Jaroussky értő tolmácsolásában. 
A Christina Pluhar vezette L’Arpeggiata, a Mozart iránt pedig különös affinitással rendelkező Rolando Villazónnal és a nemzetközi operaszínpadokat meghódító Baráth Emőkével a főbb szerepekben, koncertszerű előadásban hozza el az osztrák csodagyerek Il re pastore (A pásztorkirály) című operáját.


Philippe Jaroussky / Fotó: Simon Fowler

A Vashegyi György vezette Nemzeti Filharmonikusok Puccini remekművét, a Manon Lescaut-t mutatja be az olasz zeneszerző halálának századik évfordulóján. A Káel Csaba rendezte, félig szcenírozott előadás boldogságra vágyó főhősnőjét a Puccini- és Verdi-szerepekben brillírozó olasz szoprán, Monica Zanettin kelti életre. Kesselyák Gergely és a jövőre kétszáz éves Pannon Filharmonikusok Mozart népszerű g-moll és Mahler talán legderűsebb hangvételű, IV. (G-dúr) szimfóniája mellett az évad zeneszerzője, Orbán György legújabb kompozíciójának ősbemutatójára is készül.

Tavasszal három kivételes művésznőt is köszönthetünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Először korunk egyik legünnepeltebb orgonaművésze, a lett Iveta Apkalna érkezik, aki kamaraestjére a trombitavirtuóz Boldoczki Gábort hívta partnerül, majd visszatér a Müpa közönségének régi kedvence, Diana Damrau, aki műsorában a műfaj két magyar klasszikusa, Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveiből válogatott. Végre újra Magyarországon köszönthetjük a pekingi születésű Yuja Wangot is, aki bensőséges szólóestéjén többek közt Beethoven, Scarlatti és Sosztakovics zongoradarabjait szólaltatja meg.  


Yuja Wang / Fotó: Norbert Kniat

A könnyedebb műfajok kedvelőinek is érdemes lesz várniuk a jövő évet. A világon a legtöbb kategóriában Grammy-díjra jelölt zenész, az amerikai bendzsólegenda, Béla Fleck – aki Bartók Béla után kapta keresztnevét – 2021-ben megjelent, Grammy-díjas lemezének dalaival és egy igazi all star bluegrassegyüttes élén tér vissza Budapestre. A könnyűzene magyar képviselői is nagyon készülnek már 2024-re: az Aurevoir. dalai a Szolnoki Szimfonikusok klasszikus hangzásával megtámogatva kapnak új dimenziót, Henri Gonzo és zenekara, a Papírsárkányok vendégekkel kiegészülve, neoklasszicista hangszereléssel mutatják be irodalmi ihletésű, idén tavasszal megjelent albumuk dalait, a 21. század első nagy hazai tévés-zenés tehetségkutatójának sztárja, Oláh Ibolya pedig saját zenekarával és a tőle megszokott őszinteséggel és zenei mélységgel érkezik a Müpába.

A Müpában mutatja be Én csépem című, bemutatkozó lemezét az új népiénekes-generáció egyik legnagyobb tehetsége, Básits Branka, Sebestyén Márta pedig legkedvesebb zenészkollégáival és pályatársainak időközben népzenésszé serdülő gyermekeivel – köztük a Söndörgő együttes tagjaival – közös koncertjén bizonyítja be, hogy a népzene minden generációhoz megtalálja az utat.


Henri Gonzo és a Papírsárkányok / Fotó: Posalaki Anett

A zene mellett a tánc is otthon van a Müpában, első ízben lesz látható a Fesztivál Színházban a Győri Balett 2022 telén bemutatott darabja, a Peer Gynt. Velekei László egész estés koreográfiája saját olvasatot kínál a 19. századi drámairodalom egyik legösszetettebb alakjáról. Visszatér a Szegedi Kortárs Balett népszerű mesebalettje, a Hamupipőke, de újra látható lesz a Pécsi Balett és Vincze Balázs klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája, a Carmina Burana, valamint Feledi János a Liszt Ünnepen debütáló, háromrészes táncetűdje is. Az új évben is műsoron lesz a 2023/24-es évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes két, ősszel bemutatott ifjúsági előadása, a Végvárak, vitézek és az Éljen, Petőfi!, visszatér Csengery Dániel gyerekoperája, a Holle anyó, és természetesen a Recirquel sikerdarabja, a Solus Amor sem maradhat el.  

A most bejelentett előadásokra ezúttal is a Müpa+ hűségprogram tagjai vásárolhatnak elsőként jegyet: platina szinten október 3-án, arany szinten október 4-én, ezüst szinten pedig október 5-én 10 órától veszi kezdetét az elővásárlási időszak. A hűségprogram alapszinten lévő tagjai, valamint a nagyközönség számára október 6-án 10 órától nyílik meg a lehetőség, hogy jegyet váltsanak az új előadásokra, személyesen a Müpa jegypénztárában, illetve online a www.mupa.hu oldalon.

 

A kulturális intézmény kiemelt küldetésének tekinti, hogy szerepet vállaljon az elkövetkező nemzedékek kulturális nevelésében, ennek megfelelően jelentős figyelmet szentel a Müpa Junior programjainak, amelyek minden korosztály számára egyedi foglalkozásokat kínálnak, a szülők és a pedagógusok legnagyobb örömére. 

A Müpa felelősségének érzi, hogy megóvja és továbbadja kultúránkat a következő generációknak, ezért rendszeresen szervez olyan foglalkozásokat a fiatalabb korosztály számára, amelyek érzékennyé teszik őket a világ történéseire.


Csengery Dániel: Holle anyó c. előadás / Fotó: Nagy Attila – Müpa

Az intézmény a 2023/24-es évad során is számos visszatérő programmal és új előadással várja a fiatalabb közönséget. A Müpa 2020-as zeneműpályázatának gyermekopera kategóriájában díjazott Holle anyó zeneszerzője, Csengery Dániel nevéhez több színdarab és film, többek közt a Liza, a rókatündér felejthetetlen zenéje is fűződik. A klasszikus Grimm-mesén alapuló előadás a színház és a zene közös szerelmét, az operát ismerteti meg a gyerekekkel.
A Petőfi & Co. című előadáson az ifjúság Petőfi Sándor életműve és a zene kapcsolatát ismerheti meg. Banai Sára operaénekes vezetésével olyan kérdésekre keresik együtt a választ, mint például hogyan jelenik meg a népdalok nyelvezete Petőfinél vagy hogyan viszonyul a kortárs zeneművészet a költő verseihez?
A magyar néptánc egyik legélőbb őrzője, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Fekete István ikonikus művét, A koppányi aga testamentuma történetét dolgozza fel. A Végvárak, vitézek című kalandos táncszínjátékban egyszerre elevenedik meg múltunk és jelenünk, miközben a táncművészet és Eredics Benjamin zseniális zenei megoldásainak találkozása felejthetetlen összművészeti élményt nyújt.

A Matinékoncertek új, Magyarok a világban című sorozatának előadásain olyan korszakalkotó zeneszerzők kerülnek középpontba, akik nemzetközileg is megkerülhetetlenné tették a magyar kultúrát. Novemberben megtudhatjuk, miként jelenik meg Liszt Ferenc művészetében az európai hagyomány, decemberben pedig a világjáró Ligeti György és Afrika kapcsolata kerül górcső alá, hogy fény derüljön arra, mi a közös száz metronóm kattogásában és az afrikai törzsek zenéjében. A szimfonikus zenekarok elbűvölő világával ismerteti meg az általános iskolásokat az Utazás Symphoniába. Kiderül többek között, hogy miért a vonós hangszerek tűnnek fel először a közönségnek, zenészek segítségével és az élőzene csodálatos dallamain keresztül pedig a szimfonikus zenekarok kialakulásának történetét is megismerik.

Nem maradnak el a jól megszokott Müpa Junior programok sem: a legkisebbek a Babakoncerteken az élőzenével ismerkedhetnek meg, míg a Ringatón a népdalok és mondókák világát fedezhetik fel. A Tesz-vesz muzsika és „nagytesója”, a Tesz-vesz óvoda foglalkozásai hétköznapi tárgyak kreatív felhasználásával segítik a kicsik zene iránti érdeklődésének ébrentartását, improvizációs készségük kibontakoztatását, a Zenebonán pedig kreatívan ismerhetik meg a hangszereket. A MUS-E zenés foglalkozásain különböző művészeti ágakkal találkoznak a gyerekek, a Hetedhét táncház sorozatában pedig a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket. Kifejezetten iskolás csoportokat vár az interaktív Zenés tízórai, míg a Minimatinén mesék, versek, lírai hangvételű történetek elevenednek meg. Az iskolásokat várja a népszerű Hangulatkoncertek mintájára szerveződő Hangulat Junior, a komplex zenei élményt nyújtó Iskoláskoncertek, valamint a gimnáziumi irodalom-tananyaghoz kapcsolódó tematikával zajló Literárium Junior, amelyen neves irodalmi alakok kapcsolataiba ássa bele magát Háy János. Végül a Cifra Palota nemcsak a gyerekeket, hanem az egész családot várja zenei és kreatív készségfejlesztő foglalkozásaival.


Cifra Palota / Fotó: Pályi Zsófia – Müpa

A Müpa családi és ifjúsági programjairól bővebben itt tud olvasni.

 

A híd ezúttal Rómába vezet, a fellépők névsora pedig parádés: Antonio Castrignanò, Roberta Gambarini, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara és a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével. A társszervezők, a Müpa és a BFZ a kivételes zenei kínálat mellett kiállítással, előadásokkal, filmvetítésekkel is várják az olasz kultúra rajongóit a szeptember 22-től 27-ig tartó Európai Hidak fesztiválon.

A nyitónapon Antonio Castrignanò lép fel, aki a salentói muzsikának, Puglia déli régiója zenéjének kötelezte el magát. Tavalyi lemezének hol vadul ritmikus, hol szentimentális anyagával érkezik a Müpába. Másnap a gyönyörű alt hangú Roberta Gambarini áll a közönség elé, estjét a 25 éves Budapest Jazz Orchestra kíséri, akikkel ígérete szerint nemcsak angolul, hanem anyanyelvén, olaszul is énekel majd.


Roberta Gambarini / Fotó: Tracey Nolan

A nyitónaptól látható a Müpa előcsarnokában A Róma-hatás című kiállítás is arról a néhány évről, amíg a vasfüggöny leereszkedése előtt a római Collegium Hungaricum adhatta meg a szellemi szabadság élményét magyar íróknak, költőknek, művészeknek. Mai vágyakozásunk egy álombeli Róma után nem előzmények nélküli, ahogy Csorba Győző írja: „Majd elmegyek innét, ismét hazatérek, / de bőröm alatt viszlek haza, Róma.”

A fesztivál társalapítója, Fischer Iván két zenekar karmestereként is feltűnik az Európai Hidak programjában. Szeptember 24-én és 26-án a Budapesti Fesztiválzenekart vezényli, melyet a nemzetközi zenekritikusok a napokban választottak ismét a világ 10 legjobb zenekara közé. Az ősz folyamán a „híd” másik oldalán, Rómában is felcsendülő koncert programja esszenciálisan és izgalmasan magyar, a friss csárdástól a lüktető modernségig. Előbb a talán legjellegzetesebb magyar zenét, Liszt 2. rapszódiáját adják elő úgy, hogy a szólót Lisztes Jenő játssza a cigányzenében megszokott cimbalmon. Az est második felében A csodálatos mandarin hangzik el, Bartók bemutatásakor vaskos botrányt kavaró darabját ezúttal merész kortárs koreográfia, a Duda Éva Társulat tánca kíséri.

Fischer Iván szeptember 27-én, a fesztivál zárónapján visszatér, hogy a nagy hagyományú római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát vezényelje: velük és a Cantemus Vegyeskarral Liszt két kórusművét és Respighi Róma-triptichonját adja elő. Róma kútjaival, fenyőivel és ünnepeivel búcsúzik a fesztivál budapesti helyszínétől. 


Cantemus Vegyeskar / Fotó: Racskó Tibor

 

Exkluzív kedvezmények és pezsgőbár várja a magyar Mastercard Prémium kártyabirtokosokat és a Müpa+ hűségprogram tagjait

A Mastercard a kultúra és a művészet elkötelezett támogatójaként stratégiai partnerséget köt a Müpával, Magyarország egyik legismertebb kulturális intézményével. Az együttműködés 2023 őszétől indul, és egyes elemei a Mastercard Prémium kártyabirtokosok mellett a Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjai számára is elérhetők. Az együttműködés révén a két márka a hazai kulturális színtéren tett törekvéseit erősíti. 

A világ egyik leginnovatívabb technológiai márkájaként ismert Mastercard és Európa egyik legmodernebb kulturális intézménye, a Müpa hosszú távú összefogásának alapja a két márkát meghatározó értékközösség: „A Mastercardnál mindig kulcsfontosságú volt, hogy napi munkánk és üzleti tevékenységünk mellett és azon túl is jelen legyünk olyan, a helyi közösségeket érintő ügyekben és területeken, mint például a kultúra. Mostani együttműködésünk egy újabb fontos lépés ezen az úton – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. – Egy ilyen partnerség önmagában is értékes, de ebben az esetben különösen fontos volt számunkra, hogy a Mastercard Prémium kártyabirtokosoknak exkluzív ajánlatokat, különleges élményeket nyújtsunk” – tette hozzá.  

Az idén nagykorúvá érett Müpa a megnyitása óta eltelt időszakban világszerte elismert branddé vált, amelynek sikereit a kiemelkedő minőség állandó biztosítása mellett a kulturális fenntarthatóság jegyében végzett munkája és a folyamatos fejlődés iránti igénye garantálja. „Küldetésünk a kezdetek óta változatlan: a magyar kultúra hagyományainak megőrzése és továbbadása, új tehetségek felfedezése és támogatása, világszínvonalú produkciók bemutatása. Az utóbbi évek sorozatos kihívásai pedig minden eddiginél jobban rávilágítottak arra, hogy ez csakis együttgondolkodással és összefogással, közösségteremtő és -megtartó fejlesztésekkel lehetséges. Ezért is különösen nagy öröm számunkra, hogy egy olyan világmárkával léphetünk szövetségre, amely az általunk is vallott értékek mellett tette le a voksát” – fejtette ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. „A Müpa életében az értékteremtő és kultúraközvetítő feladatok mellett kulcsfontosságú a folyamatos fejlődés és az innovatív gondolkodás, a Mastercardban pedig a párbeszédre maximálisan nyitott, méltó partnerre találtunk” – tette hozzá Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese.  


Eölyüs Endre, Káel Csaba, Kosztolánczy Gábor / Fotó: Nagy Attila – Müpa

Az együttműködés első lépéseként állt össze az az exkluzív szolgáltatáscsomag, melyet a Mastercard Prémium kártyabirtokosok élvezhetnek:

Gold, Platinum, World Elite és Vállalati Business Prémium kártyabirtokosok:

Müpa concierge: A program résztvevői számára kialakított exkluzív telefonos és e-mailes ügyfélszolgálaton a Müpa tapasztalt kollégái várják az érdeklődők felmerülő kérdéseit, személyre szabott programajánlásokkal segítik, valamint végigkísérik őket a jegyfoglalás és -vásárlás folyamatán.

10% jegyárkedvezmény: Legfeljebb 4 db jegyre igénybe vehető exkluzív kedvezmény, amelyet bármely, a Müpa saját szervezésében megvalósuló produkció esetén igénybe vehetnek. 

Privát vezetett túrák: Exkluzív élményséták az épületben és a backstage-ben, előre meghatározott időpontban.
 

Platinum, World Elite és Vállalati Business Prémium kártyabirtokosok:

Pezsgőbár: A Müpa 3. emeleti panorámateraszán a Mastercard Prémium Program és a Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjait elegáns és kényelmes környezetben, hangulatos rooftop élménnyel várják, ahol a változatos snackek és a prémium italkínálat mellett a program résztvevőinek egy pohár üdvözlőitallal és ropogtatnivalóval kedveskednek.
 

World Elite és Vállalati Business Prémium kártyabirtokosok:

VIP-parkoló: A jogosult kártyabirtokosok az erre a célra kialakított foglalási rendszerben történő regisztráció után igénybe vehetik a könnyebben megközelíthető, gyorsabb be- és kijutási lehetőséget biztosító ingyenes VIP-parkolót.


Az állandó kedvezmények mellett a szervezők számos exkluzív programmal is készülnek. Ezekről és az együttműködés részleteiről az alábbi hivatkozásra kattintva olvashatnak az érdeklődők: www.mastercard.hu/mupa.

 

Tovább bővül a Müpa 2023/24-es évadának könnyűzenei kínálata: a brit dalszerző-énekes, Benjamin Clementine csatlakozik a nemzetközi világsztárok – Elvis Costello, Ludovico Einaudi, Tommy Emmanuel és Hania Rani – névsorához, míg a műfaj hazai képviselői gyakorlatilag egymásnak adják majd a színpadot a már most telt házas koncerteken. 

Majd tíz évvel első magyarországi fellépése után tavaly megjelent harmadik albumának anyagával, egy magyar vonóskvintett kíséretében tér vissza Budapestre Benjamin Clementine. Az And I Have Been a korábbi két lemezhez képest könnyedebbre sikerült – legalábbis a debütáló At Least for Now önéletrajzi ihletésű melodramatikájához vagy a 2017-es, a menekültválságra rávilágító avantgárd konceptalbumához, az I Tell a Flyhoz képest. Természetesen ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy habos, cukorpopos slágereket kapunk; a teljes egészében Clementine által írt, hangszerelt és feljátszott album zeneileg kiegyensúlyozottabb és finomabb hangvezetésű, miközben költői érzékenységű szövegei, az élet gazdag szövevényességeiről szóló dalai a korábbiakhoz hasonlóan ellenállnak a kategorizálásnak. Október 30-i koncertjén egy magyar vonósötös kíséri majd. 


Benjamin Clementine / Fotó: AKARTE

Míg 2014-ben szólóban jött, szeptember 30-i koncertjére régi zenésztársa, Steve Nieve társaságában érkezik Elvis Costello, aki az európai turnét felvezető sajtótájékoztatóján azt mondta, imádott a magyar fővárosban zenélni, és ígéri, hogy „ennek a show-nak lesz a legnagyobb dinamikai íve, amit valaha csináltunk”. Ahogyan a jazz és az elektronika hangjait mesterien kombináló lengyel zeneszerző-zongorista, Hania Rani, úgy a filmzenéivel világhírnevet szerző olasz zongorista, Ludovico Einaudi koncertjére is szinte azonnal elkapkodták a jegyeket a rajongók, pedig utóbbi még duplázik is. Annak is iparkodnia kell, aki az ausztrál gitárvirtuóz, Tommy Emmanuel híres tízujjas pengetési technikáját szeretné élőben látni, mert a december 4-i koncertre vészesen fogynak a jegyek. 


Tommy Emmanuel / Fotó: Simone Cecchetti

A magyar zenekarok életében saját bevallásuk szerint is mindig kiemelkedő fontosságú esemény egy müpás fellépés, ennek megfelelően igyekeznek valami egyedivel – különleges hangszerelés, vendégelőadók, extra látványvilág – készülni. A rajongók pedig ennek megfelelően kapnak is a vissza nem térő alkalmon. Négy különböző szettből álló koncerttel és több mint tucatnyi, a 2020-as évek új hangjaival és a közösség korábbi meghatározó zenészével ünnepli fennállásának tizenöt évét Magyarország kedvenc improvizációs koncertsorozata, a Random Trip. A Lóci játszik pedig olyan koncertet ad, amilyenre korábban soha nem volt lehetősége, de titokban mindig is vágyott. Az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb hazai zenekara, a Margaret Island és a Szegedi Kortárs Balett közös projektje során egyedi vízióban elevenednek meg a dalok, Szakács Gergő pedig a telt házas hangversenyteremben mutatja be új, Rajzolt zajok című albumát. Szintén új lemezzel érkeznek a Lázár tesók, akiknek a nagy érdeklődésre való tekintettel azonnal meg is kellett duplázniuk az Eső előtt című korong anyagát bemutató koncertet.