Budapesti Wagner-napok

„Nincs jegye Bayreuthba? Budapestnek is van egy Wagner-fesztiválja” – ezzel a címmel jelent meg a New York Times dicsérő kritikája a Budapesti Wagner-napokról 2013-ban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a Fischer Ádám által megálmodott Wagner-ünnep sikere töretlen – a közönség és a kritikusok körében egyaránt. A csodát természetesen 2024 júniusában is átélhetjük. 

Az előadások sora a világhírű dán bariton, Bo Skovhus dalestjével indul, aki az intim műfaj késő romantikus gyöngyszemeiből válogat, Wagner Wesendonck-dalai mellett megszólaltatva Strauss, Schönberg és Mahler darabjait. Zongorista partnere a sokoldalú osztrák muzsikus, Stefan Vladar lesz. 

A júniusi fesztivál már egy jó ideje nem telhet el a Ring tetralógia nélkül, hiszen a germán mitológiából merítő zenedráma-folyam az istenek és hősök történetén keresztül a mai világ elé is tükröt tart. Ezúttal is Fischer Ádám kezei alatt kel életre Hartmut Schörghofer értő rendezése, a négy este során pedig olyan formátumos énekesekkel találkozhatunk, mint Iréne Theorin, akit Brünnhildeként hallgatunk évről évre lélegzetvisszafojtva, Christian Franz, aki szintén sokadszor ejti rabul a közönséget Loge bőrébe bújva, és hosszan folytathatnánk a sort Johan Reuter tekintélyt parancsoló Wotanjától Karine Babajanyan érzelmes Sieglindéjén és Stefan Vinke hegyeket megmozgató Siegfriedjén keresztül az olyan visszatérő magyar művészekig, mint amilyen Schöck Atala vagy Gál Erika.

A Budapest Wagner-napok 2024-ben is egy olyan programmal zárul, amely bevezetőként szolgálhat a szerző műveivel még csak most ismerkedők számára, de az elkötelezett rajongóknak is nagy öröm, hiszen az Istenek és hősök elnevezésű koncerten Fischer Ádám a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a legnépszerűbb Wagner-részletekkel varázsolja el közönségét.