Budapesti Wagner-napok 2025

Ha június, akkor Wagner. A Müpa – ahogy közel két évtizede ilyenkor mindig – ismét szélesre tárt kapukkal várja a nagy operaszerző művészetének rajongóit, de persze azokat is, akik most szeretnének megismerkedni a 19. századi zenedráma legnagyobb alkotójának titkokat és felfedezéseket ígérő világával.

Három izgalmas produkciót kínál öt estén a 2025-ös Budapesti Wagner-napok műsora. Az operaelőadásokat két-két alkalommal láthatja-hallhatja a közönség. A nyitóprogram, a Tannhäuser előadása régi kedvenc. Az égi és földi szerelem között vívódó dalnok történetét olyan művészek jelenítik meg, mint a címszerepben Marco Jentzsch, Vénuszként Láng Dorottya vagy Wolfram von Eschenbachként Lauri Vasar. A Tannhäuser karmestere az Európa legnevesebb operaházaiban megforduló, Wagner zenedrámáit rendszeresen vezénylő német dirigens, Michael Güttler.

A második estét lázasan várják a felejthetetlen hangok szerelmesei: ismét a Müpába látogat korunk egyik legnagyobb énekese, Bryn Terfel. Bár a walesi születésű basszbariton többek között éppen sokoldalúságáról híres, most mégis igen koherens műsort hallunk tőle, hiszen Wagner-estet ad. Hangversenyén A nürnbergi mesterdalnokok Hans Sachsával, a Tannhäuser Wolfram von Eschenbachjával, A walkür Wotanjával és A bolygó hollandi címszereplőjével találkozhatunk.

Végül egy legendás siker: aki látta-hallotta Bo Skovhus Beckmesserét A nürnbergi mesterdalnokokban, bizonyára 2025-ben is eljön, hogy a felejthetetlen élmény megismétlődjék. A dán bariton mellett olyan énekesek erősítik az előadást, mint Eric Cutler (Walther von Stolzing) Pasztircsák Polina (Éva) és Cornel Frey (Dávid).