Jazztavasz

A huszadik Jazztavasz fesztivál koncertkínálatával igazán kitesz magáért – ami valójában már megszokottnak mondható. Fúvósok és énekesek, izgalmas egyéniségek, újdonsült sztárok és régóta fénylő állócsillag követik egymást május 3-án, 5-én és 8-án a Müpában, mindhárman 2023-as lemezük bemutatójával. A hölgyek ezúttal is kiemelt figyelmet kapnak, hiszen rendre bizonyítják, hogy zenekarvezetőként és hangszeres szólistaként is kreatívak, virtuózak, trendteremtők.

Lakecia Benjamin szaxofonos május 3-án, pénteken Phoenix című lemezanyagát repteti a Fesztivál Színház színpadára zenekarával.  A New York-i forgatag inspirálta, jazz, funk, R’n’B és hiphop-szikrákból életre keltett zenéjében ott bújik az ősök hangja, az afroamerikai kultúra sokrétű jelene és éppen megszülető jövője.

A kanadai Laila Biali énekesnő-zongorista május 5-én igyekszik majd közönsége kedvében járni Your Requests című albumával, amelynek megszólaltatásában nemcsak triója lesz segítségére, hanem Fekete-Kovács Kornél trombitás is. A többszörös díjnyertes Biali hazájában minden zenei díjat elnyert, ahogy Sting, Suzanne Vega vagy éppen Chris Botti figyelmét is.

És ki lesz a Jazztavasz idei hangversenytermi fellépője május 8-án? Chris Botti, aki több mint egy évtized után érkezett el oda, hogy új lemezt adjon ki, mégpedig a legendás Blue Note kiadónál. A Vol. 1. című gyűjtemény a bűvöletes trombitajátéka miatt milliós rajongótáborral bíró Botti legkedvesebb örökzöldjeiből kínál egy minden korosztály számára izgalmas válogatást.