JazzTime 2022

2021-ben megújult a Müpa évadkezdő fesztiválja, amely hagyományosan a jazzrajongók érdeklődésére tart számot. A lelkes fogadtatás igazolta, a JazzTime fesztivál jó úton jár, így 2022-ben sem tér le arról. Ellington, régi magyar slágerek, Barbra Streisand: augusztus utolsó hétvégéje pazar kikapcsolódást ígér.

A sort augusztus 26-án, pénteken a Fesztivál Színházban egy nemzetközi és kifejezetten erre az alkalomra megalkotott produkció nyitja Echoes of Ellington címmel. A nyolctagú zenekar német, holland, angol és magyar művészekből áll, a művészeti vezető Frank Roberscheuten szaxofonos, aki mesteri hangszereléseket készít az öt fúvóssal felálló formáció számára. Duke Ellington örökérvényű zeneszerző, és ezen az esten várhatóan minden zenei megoldás tovább erősíti azt az érzetünket, hogy modern zenét hallunk.

Szombaton teljesedik ki a fesztiválhangulat, amikor a Müpa kültéri színpadán két fiatal csapat, a 2022-es Jazz Showcase szakmai és közönségdíjasa, azaz a Reggie Jonas Jr. Trió, valamint a Bangó Adrienne Quartet is fellép, este pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a 35. születésnapját két éve betöltött Hot Jazz Band csap óriási „haccacárét” vendégszólisták és zenekarok egész sorával. 

Vasárnap megint nem lesz hiány vendégművészekből a Fesztivál Színházban, amikor Kozma Orsi és hűséges kísérő zenekara a legendás Barbra Streisand jazzközeli repertoárjából válogat csupa különleges csemegét. A Mendelssohn Kamarazenekar és Szabó Kimmel Tamás színművész is segít Orsiéknak megidézni Streisand világhírű slágereit, továbbá meglepetést szerezni korai, kevésbé ismert dalaival.

A három nap során a házigazda szerepében Szalóky Bélát láthatjuk viszont, mint annyi éve mindig, sőt pénteken harsonázni is fog az Echoes of Ellington produkcióban.