Müpa Magazin+ / Ráadásul
img_7328.jpg

Blaue Zipfel

Foglaljon helyet a Wagner család asztalánál!

2024. 06. 18. Frauenhoffer György

Talán Németországról elsőre nem a gasztronómia jut eszünkbe, a germán isteneket ismerve mégis biztosak lehetünk abban, hogy a Valhalla konyhája egyszerre bővelkedett laktató fogásokban és fine dining ételkompozíciókban. A Wagner-napok alkalmából összegyűjtöttük a zeneszerző és családja különleges kedvenceit, amelyek közül több is megkóstolható június 21. és 23. között a Müpában!

Egyes ételeknek mágikus erejük van. Néha egy hétköznapi sütemény képes visszarepíteni minket a gyerekkorunkba, máskor egyetlen alma is elég, hogy új fejezetet nyisson a világirodalom legnagyobb remekeiben, Helénától Hófehérkén át Éváig. Márpedig ha valami ilyen erőteljes hatással van az emberiségre, akkor jó eséllyel Richard Wagner érdeklődését is felkeltette.

Érdemes leszögezni rögtön az elején, hogy Wagner – elvben – vegetáriánus volt. Több kordokumentum is beszámol arról, hogy képtelen volt elviselni az állatok szenvedését – lásd még: Parsifal esete a lenyilazott hattyúval –, élete végén pedig kiáltványban fogalmazta meg, hogy az embernek morális kötelessége kerülni a húsfogyasztást. Különösen akkor, ha ezek az emberek az ő rajongói, barátai vagy támogatói (vagy mindhárom egyszerre). Sarkos álláspontja azonban nem akadályozta meg abban, hogy rendszeresen egyen húst, hetedhét országra szóló lakomákat rendezzen, vagy épp összekülönbözzön a nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is vegetáriánus Friedrich Nietzschével annak diétáján. Nem lehetünk mind tökéletesek.

Wagner soha nem tartozott azok közé a romantikus géniuszok közé, akik a világi hívságoknak hátat fordítva az aszketikus életet és a kivonulást választják. Az egy évszázadon át a Wagner család otthonául szolgáló Wahnfried villa a birtokbavétel pillanatától fogva a kor szellemi elitjének találkozópontja volt, ahol a már említett Nietzsche mellett olyan alakok fordultak meg, mint G. B. Shaw vagy épp Csajkovszkij. Az előkelő vendégek pedig előkelő vendéglátást érdemelnek.

Cosima Wagner révén a fogadások menüsoraiban egyre gyakrabban kaptak mellék-, majd főszerepet a francia szakácsművészet korabeli csúcsteljesítményei, így például a homár fügével, vagy épp Cosima legendás narancsos palacsintája. De maga Wagner is őszintén rajongott az ételekért: olykor egy különleges kétszersült lendítette át válságán, amiről így számolt be Mathilde Wesendonckhoz írt levelében: „Gyermekem! Gyermekem! A kétszersült segített. Egy mozdulattal átlendített a helyzeten, amelyben megrekedtem… Istenem, mire nem képes a megfelelő kétszersült! Kétszersült, kétszersült, te vagy a megfelelő gyógyszer a szorult helyzetben lévő zeneszerzőknek!”

Hogy pontosan mi mindent is köszönhetnek még a zenerajongók a kétszersültnek, azt sajnos homály fedi, ám a Wagner család étkezési szokásait ma, 2024-ben annál jobban ismerjük. Daphne Wagner ugyan személyesen már nem ismerhette a zeneszerzőt, de a bayreuthi születésű színésznő Richard Wagner dédunokájaként hiteles források egész sorát felhasználva írta meg Vendégségben Wagnernél – Művészet, kultúra és kulinária a Wahnfried villában című receptgyűjteményét. Ugyancsak autentikus élményben lehet részünk, ha épp Bayreuthban sétálunk. A Bagoly fogadó életének utolsó éveiben vált Wagner törzshelyévé, kedvenc fogása, a Blaue Zipfel pedig még ma is szerepel az étlapon. A fűszeres, hagymás lében párolt kolbászkülönlegesség szellemében született meg a Bayreuthi Ünnepi Játékok egyik ikonikus fogása, a Festspiel Bratwurst is, a zeneszerző teoretikus vegetarianizmusa előtt pedig a fesztivál húsmentes, ám szóviccben annál gazdagabb LohenGrün-sarka tiszteleg.

Bayreuthhoz hasonlóan a Budapesti Wagner-napok sem lehet teljes gasztronómiai különlegességek nélkül. A tavaly a békésszentandrási sörfőzdével való együttműködés eredményeként négy olyan kézműves sör mutatkozott be a fesztiválon, amelyet a Ring-ciklus szereplői ihlettek, és amelyeket minden bizonnyal a Valhalla lakói sem utasítanának vissza.

Idén pedig ennél is exkluzívabb élmény várja a koncertlátogatókat, hiszen Daphne Wagner receptkönyve alapján négy fogást hoztunk el a Müpába. Ha szeretné kipróbálni a fentebb már említett, legendás kétszersültet, ami képes volt átlendíteni Wagnert a kreatív blokkon, a zeneszerző rajongott Blaue Zipfelét, a francia konyhát idéző kecskesajtos-spenótos casserole-t vagy a Wahnfried villában elmaradhatatlan frank disznósültet, június 21. és 23. között A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya előadásainak ötven-, illetve hatvanperces szüneteiben à la carte vacsorakínálatunkból választhatja ki kedvenceit a Bohém Étteremben!

Cikkajánló
Általános elérhetőségek
Mivel kapcsolatban szeretne érdeklődni?
Müpa hírlevél
Iratkozzon fel a Müpa hírlevelére és értesüljön elsőként programjainkról! Feliratkozom