Mesterséges intelligencia a művészeti és kulturális életben – újdonság a Müpa jegyértékesítési rendszerében

2022. szeptember 15.

Magyarország egyik legismertebb és legmodernebb kulturális intézményeként a Müpa a kezdetektől arra törekszik, hogy az innováció és a kreativitás ne csupán a programkínálatban, de a teljes Müpa-élmény során is maximálisan megmutatkozzon.

Jelenlegi, válságokkal terhelt és gyorsan változó világunk a jegyértékesítés dinamikáját is kiszámíthatatlanná tette, ennek következtében pedig egyre nehezebben határozható meg egy-egy előadás valós piaci értéke. E kihívás technológiai innovációval való megoldásaként a Müpa hazánkban az elsők között – egyes előadásainak jegyértékesítésére – bevezeti a keresletalapú, dinamikus árképzést.  A Müpa fennállása óta tudatosan feladatának tekinti, hogy modern és ötletgazdag megoldásokkal kényelmesebbé és élvezetesebbé tegye nézői mindennapjait, és ebben éppen úgy támaszkodik a nézői igényekre és visszajelzésekre, mint a napjainkban elengedhetetlen adatvezérelt technológiai megoldások hatékony alkalmazására. A dinamikus árképzés bevezetése e kettőt ötvözi, hiszen e finomhangolásra lehetőséget adó árazási stratégia lényege, hogy az intézmény által használt árazómotor naponta többször, az adott produkcióhoz kapcsolódó keresleti és kínálati viszonyoknak megfelelően számítja ki és vizsgálja felül az előadás jegyeinek optimális árát.

A megváltozott jegyvásárlói szokásokat alapul vevő, mesterséges intelligencia által támogatott jegyértékesítő rendszer működését egy globálisan már több iparágban, külföldön pedig az előadó-művészeti szektorban is sikerrel alkalmazott metódus teszi lehetővé. Bár a módszer a hazai kulturális piacon újdonságnak számít, világszerte számos intézmény élt már a jegyértékesítés e lehetőségével: mások mellett a New York-i Broadway bizonyos produkcióira vagy épp a Metropolitan Opera előadásaira válthattak változó árú belépőket az érdeklődők. A Müpában a nézők először a Recirquel egyik legnagyobb cirque danse sikere, a Solus Amor című produkció október 27. és november 25. között megvalósuló előadásai során találkozhatnak a dinamikus árazással.

A Müpa kiemelt hangsúlyt fektet egyre bővülő közössége elégedettségére, ezért a lehető legnagyobb gondossággal jár el a dinamikus árazás bevezetése során is, és természetesen nem feledkezik meg a nagy hagyományokkal és számtalan előnnyel járó ingyenes Müpa+ hűségprogram tagjairól sem. A most bevezetett újítás a számukra fenntartott és a jövőben kibővíteni tervezett rendszeres elővásárlási lehetőségeket nem érinti; a hűségprogramtagok által igénybe vehető elővásárlás tehát továbbra is a megszokott módon, rögzített árú helyekkel zajlik.

Ha még nem lépett be a Müpa hűségprogramjába, csatlakozzon hozzánk most, hogy a megfelelő szint elérése után Ön is élhessen az elővásárlás lehetőségével!

A dinamikus árazásról bővebben, az Online vásárlás menüpont alatt tájékozódhat.