Egy este Dvořákkal: szláv dallamosság, összetéveszthetetlen harmóniafordulatok, amelyek úgyszólván a zeneszerző védjegyének számítanak, érzelmek és indulatok sajátos keveredése. Két mű a szimfonikus irodalom legnagyobb favoritjai közül, két rendkívüli muzsikussal, két generáció képviseletében - ezt ígéri az este.

Ha van külföldi karmester, aki tiszteletbeli magyarnak tekinthető, Kobajasi Kenicsiró (1940) bizonyosan az. A japán muzsikus 1974-ben aratott elsöprő sikert a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén, s vált varázsütésre a magyar közönség dédelgetett kedvencévé. Művészetének rajongói azóta is töretlenül hűek hozzá: valahányszor visszatér, zsúfolásig megtöltik a hangversenytermet.

Várdai István még nem is élt Kobajasi első budapesti diadalai idején, hiszen tizenegy évvel később, 1985-ben született. Fiatal kora ellenére ma ő a világ egyik legünnepeltebb csellistája, akivel mindenki boldogan muzsikál együtt, legyen szó versenymű előadásáról vagy kamarazenéről. Várdai biztosan megtalálja majd a közös hangot Kobajasival is, hiszen a zene nyelve nemcsak nemzetközi, de a generációkat is összeköti. Dvořák Csellóversenyéről elég annyit mondanunk: sokan ezt tartják minden gordonkakoncert közül a legjelentősebbnek. A zeneszerző nagy mentora, Brahms így sóhajtott föl: „ha tudtam volna, hogy csellóra ilyesmit lehet komponálni, magam is megpróbálkoztam volna vele”.

Az 1889-ben keletkezett VIII. szimfónia az egyetlen a szimfóniák közül, amelynek sikerült kiszabadulnia az Újvilág-szimfónia hatalmas árnyékából: az érzéki hangszerelésű mű csupa báj és kellem, könnyedség és nosztalgia - de az erőt és határozottságot sem nélkülözi.
0:57
46:12
50:44
99:02

Programajánló

 • Baráti Kristóf és a Philharmonia Orchestra


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • #100ÉVESEKVAGYUNK


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Az élet diadala


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Budapesti Fesztiválzenekar


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Fazil Say zongoraestje


  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Videó

 • 1. oldal / 10

 

 

A Müpa Médiatárban szereplő tartalmak az Artisjus (szerződésszám: I-00848) engedélyével kerültek felhasználásra.