A Magyar Kultúra Napján a Müpa különleges műsorral tisztelgett a 2017/18-ra Az évad művészévé választott Szakcsi Lakatos Béla szerteágazóan gazdag munkássága előtt. A kortárs jazz meghatározó alakjának nemzetközi karrierjét az 1970-ben a Montreux-i Jazzfesztiválon Pege Aladár kvartettjével elnyert második díj indította el. A Rákfogó együttes, majd a Saturnus tagjaként jelentős szerepe volt a fúziós zene hazai elterjedésében, de érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a jazz ötvözésére is. A 2004-ben megjelent Na dara! (Ne félj!) című albuma a cigány jazz műfajteremtő darabjának tekinthető. Életműve elismeréseként 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2006-ban Prima-díjban részesült, 2014-ben A Nemzet Művészévé választották. Az utóbbi időben behatóan foglalkozott Kurtág György és Ligeti György műveivel, mert továbbra is elhivatottan kísérletezik azzal, hogy az elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet teremtsen.

Koncertjeire legújabban a jazz és a kortárs improvizáció ötvözése jellemző. Ezzel túllépi a megszokott kereteket, a klasszikus és a kortárs zenére, a népzenére, valamint a jazzre egyaránt reagáló progresszív stílust hozva létre. Ez a határokat feszegető, autonóm nyitottság, csillapíthatatlan kísérletező kedv ihlette meg a műsor alkotóit, hogy a kortárs magyar irodalom legjavából hívjanak meg hozzá társakat. Szakcsi, Bereményi Géza, Darvasi László és Závada Pál közös fellépése a zene és az irodalom izgalmas párbeszéde.
0:00

Programajánló

 • Kaspar Hauser (Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974)


  Előadóterem
 • Össz-hang


  Fesztivál Színház
 • Szijj Ferenc-est


  Üvegterem
 • Lili Marleen (1980)


  Előadóterem
 • Lola (1981)


  Előadóterem

Digitális Irodalom

A Literárium 2012 januárja óta havonta jelentkező kortárs irodalmi estjei igazolják, hogy az irodalom a Müpában is végleg otthonra talált. A több művészeti ágat is bevonó, zenészek, művészek közreműködésével létrejövő estek vágott változatát, a Digitális Irodalmat hallgatva bármikor betekintést nyerhetünk legnagyobb kortárs szerzőink műhelyébe.

 • 2. oldal / 3

 

 

A Müpa Médiatárban szereplő tartalmak az Artisjus (szerződésszám: I-00848) engedélyével kerültek felhasználásra.