Nyáry Krisztián-est
2018. február 19. hétfő
Nyáry Krisztián a magyar kulturális élet egyik legszínesebb, legsokoldalúbb szereplője. 2012-ben kezdte publikálni a Facebookon a magyar írók és költők szerelmi életéről szóló írásait, amelyek rövid idő alatt példátlan népszerűségre tettek szert: az Így szerettek ők 2012 egyik legnagyobb könyvsikere lett, ahogyan a folytatásaként 2013-ban közreadott újabb irodalmi szerelmes könyvet is elkapkodták. 2014-ben Igazi hősök címmel új kötettel jelentkezett, amelyben harminchárom 19-20. századi magyar emberről, példaadó emberi sorsról oszt meg igaz történeteket. 2015-ben adta ki Merész magyarok - 30 emberi történet című könyvét, amelyet 2016-ban a magyar festők magánéletéről szóló Festői szerelmek című kötet követett. Számos díjának, elismerésének indoklásai közül talán az fedi leginkább a lényeget, amely szerint Nyáry „emberközelbe hozta Facebook-Magyarország számára az irodalomtörténetet”, és elérte, hogy „örökre lekerülhetnek a sablonos íróportrék a tantermek faláról.”

A rendkívül szórakoztatónak ígérkező est idején éppen háromrészesre tervezett új könyvén dolgozott, amely 19-20. századi magyar leveleket tartalmaz, a hozzájuk írott háttér-történetekkel és kommentárokkal. A levelek elhangzása után a mögöttük megbújó történeteket is elmeséli az esten a könyv remek színpadi embernek is számító szerzője.
0:00

Programajánló

 • Kaspar Hauser (Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974)


  Előadóterem
 • Az amerikai barát (Der Amerikanische Freund, 1977)


  Előadóterem
 • Lili Marleen (1980)


  Előadóterem
 • Lola (1981)


  Előadóterem
 • Távol és mégis közel (In Weiter Ferne, so nah!, 1993)


  Előadóterem

Digitális Irodalom

A Literárium 2012 januárja óta havonta jelentkező kortárs irodalmi estjei igazolják, hogy az irodalom a Müpában is végleg otthonra talált. A több művészeti ágat is bevonó, zenészek, művészek közreműködésével létrejövő estek vágott változatát, a Digitális Irodalmat hallgatva bármikor betekintést nyerhetünk legnagyobb kortárs szerzőink műhelyébe.

 • 2. oldal / 3

 

 

A Müpa Médiatárban szereplő tartalmak az Artisjus (szerződésszám: I-00848) engedélyével kerültek felhasználásra.